Közélet

Titokban bárki számítógépén bányászhatnak kriptopénzeket a hekkerek

Még tavaly decemberben kezdték el követni a Sysrv névre keresztelt zombi számítógép hálózatot.

Felhasználói beavatkozás nélkül terjed az a számítógépes vírus, amelyik kriptopénzeket bányászik a háttérben, amíg a gép gyanútlan tulajdonosa használja azt – adta hírül a PC World informatikai szakportál.

Még tavaly decemberben kezdték el követni a Juniper Research szakemberei a Sysrv névre keresztelt botnetet (zombi számítógép hálózatot), amely képes uralma alá hajtani a Windows vagy Linux alapú gépeket anélkül, hogy a tulajdonosnak ez feltűnne.

Sőt, a szakértők szerint még egy kriptobányász funkciót is kapott a rosszindulatú szoftver, amellyel képes volt előállítani a Monero nevű virtuális valutát.

Fotó: AFP

A kiberbűnözők egy hónap leforgása alatt közel 1700 dollárt (fél millió forintot) zsákmányoltak, és ez az összeg azóta is naponta a nyolcadával gyarapszik.

Az ehhez hasonló hálózatok azért is különösen veszélyesek, mert ami képes kriptobányász-programot futtatni, az szinte biztosan telepíthet más káros dolgokat is. Emellett pedig értelemszerűen fogyasztja az erőforrások és az áram egy részét is – írják.

Beperelhetik a Facebookot a kiszivárgott adatok miatt

Több állami és szövetségi per előtt állhat a Facebook, amelynek ráadásul arra is fel kell készülnie, hogy a felhasználók is pert akasztanak a nyakába személyes adataik hanyag kezelése miatt.

 

kriptopénz laptop bányász digitális bitcoin számítógép
Kapcsolódó cikkek