Közélet

Új magasságokban a marihuána népszerűsége

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 68 százaléka a tavalyi több államot érintő legalizáció után is támogatja a további törvényesítését.

A marihuánafüstölés már hosszú ideje a polgári engedetlenség egyik népszerű formája volt az Egyesült Államokban, így például az ötvenes-hatvanas évek hippimozgalmának is jellegzetes részét képezte. Ám a Gallup friss felmérése alapján úgy fest, hogy két évtizeddel az ezredforduló után új magasságokba emelkedett a kannabisz támogatottsága a tengerentúlon.

Az amerikai Gallup tanácsadó vállalat rendszeresen elvégzett felmérésének legújabb eredményei szerint az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 68 százaléka a tavalyi több államot érintő legalizáció után is támogatja a marihuána szabályozásának lazítását.

A Statista diagramjáról az látszik, hogy

ezzel az elmúlt tíz évben több mint 20 százalékpontot erősödött a növény népszerűsége.

Fotó: Gallup/Statista

A növekedés javarészt az orvosi felhasználás lendületes terjedésének az eredménye, amely sokkal nagyobb figyelmet kapott az elmúlt években az USA-ban, mint a rekreációs használat.

Először Kaliforniában legalizálták a kannabisz orvosi célzattal való alkalmazását 1996-ban.

Azóta több amerikai állam lazított az egészségügyi céllal történő birtoklás és fogyasztás szabályozásain, amit sok esetben külön engedélyekhez kötnek. Sőt, a nagyobb marihuánavállalatok már a nemzetközi tőzsdéken is megjelentek.

Lehet alkoholt fogyasztani, miután megkaptuk az oltást?

Oltás előtt és után egy-két nappal azonban, ha csak tehetjük, semmilyen alkoholt ne fogyasszunk – javasolta Zacher Gábor.

 

Egyesült Államok marihuána rekreációs legalizáció kannabisz orvosi
Kapcsolódó cikkek