Közélet

Visszakerül a pikszisbe az ellen-Facebook

Az Apple újra elérhetővé teszi a Parler konzervatív közösségi média alkalmazását.

Az Apple újraindítja az internetes szólásszabadságról szóló vita középpontjában álló Parler nevű konzervatív közösségi média alkalmazását – jelentette be hétfő este az Apple.

A számítógépeket és okostelefonokat gyártó óriásvállalat „kifogásolható tartalom” ürügyén januárban távolította el a Parlert a megvásárolható alkalmazásokat tartalmazó tárhelyéről, az úgynevezett App Store-ból.

Az Apple vezetése hétfőn a Mike Lee utahi republikánus szenátornak és Ken Buck coloradói republikánus képviselőnek küldött levelében tudatta, hogy a Parler továbbfejlesztett alkalmazását hamarosan jóváhagyják, így az ismét elérhető lesz a felhasználók számára.

Az óriáscég levelét Buck képviselő hozta nyilvánosságra a Twitteren, majd a hírt megerősítette Lee szenátor irodája is.

Az Apple nem kívánta kommentálni az információt, a Parler pedig nem reagált a The Wall Street Journal című lap munkatársának megkeresésére.

A képviselőknek küldött levélben az Apple vezetése kiállt a korábbi döntése mellett, amellyel eltávolította az alkalmazást az elérhető appok tárhelyéről. Az indoklásban olyan korábbi Parleren megjelent posztokra hivatkoztak, amelyek szerintük rasszisták voltak, és vallásokat ócsároltak, vagy erőszakra buzdítottak.

Fotó: Smith Collection/Gado/Getty Images

Az Apple tájékoztatása szerint munkatársai január óta „érdemi és tartalmas párbeszédet” folytattak a Parler dolgozóival, és az alkalmazást gyártó cég további fejlesztéseket és szabályozást ígért. Ezek mibenlétéről azonban nem közölt részleteket. Ken Buck képviselő a Twitteren úgy fogalmazott:

a döntés „hatalmas győzelem a szólásszabadság számára”.

A Parler közösségi portál – amely megjelenési formájában a Twitterhez hasonlít – 2018-ban indult, és rendkívül gyorsan népszerűvé vált Donald Trump republikánus elnök támogatói körében. Felemelkedése egybeesett azzal, amikor a Twitter egyre agresszívabban lépett fel a nem tetsző tartalmak ellen, sok Twitter-fiókot be is tiltott. Mark Meckler, a Parler igazgatója februárban azt közölte, hogy

a platformnak több mint 20 millió felhasználója van.

Trump elindítja saját közösségi oldalát

Az új platformot egy interaktív kommunikációs eszközként mutatták be, amelyen keresztül az emberek közvetlenül kommunikálhatnak majd a volt elnökkel.

 

alkalmazás The Wall Street Journal Mark Meckler Apple Parler Twitter
Kapcsolódó cikkek