Közélet

A jövő külügyéreit várják

A Magyar Diplomáciai Akadémián végzettek hazánk hírét viszik majd a világban, ezért fontos, hogy felkészült, határozott és tájékozott szakemberek legyenek, akik elkötelezettek a nemzeti érdekek képviseletében – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum programért felelős államtitkára a Figyelőnek adott interjúban.

Pacsay-Tomassich Orsolya felidézte, hogy Magyarországnak még soha nem volt államilag szervezett, önálló diplomataképzése, mindig más hatalmi szereplők készítették fel a hazai külügyi apparátus leendő tagjait.

Ezért időszerű volt létrehozni egy olyan intézményt, amely kifejezetten a magyar nemzeti érdekek mentén oktatja azokat, akik a külképviseleti kar határozott és tájékozott tagjaként szeretnék reprezentálni hazánkat

– mondta a Figyelőnek.

Az államtitkár az interjúban részletesen bemutatta négyfajta képzésüket a lapnak. A misszióvezetői felkészítő program a külképviseletek kijelölt vezetőinek egy intenzív – kötelező – szakmai és készségfejlesztő tréningje, amely felkészíti őket külföldi feladataikra. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel (NKE) közösen létrehozott diplomataképző programba legalább BA-diplomás, megfelelően felkészült, művelt, a hazájáért való tenni akarásban, a nemzeti érdekek és Magyarország külpolitikai-külgazdasági szempontjainak képviseletében elkötelezett jelentkezőket várnak, korhatári megkötés nélkül. A kurzus iránt – amelynek ideje alatt havonta 250 ezer forint ösztöndíj jár – sokszoros a túljelentkezés.

Szintén az NKE-vel közösen kínálnak képzést a karrierjük közepén járó közigazgatási közép- és felső vezetőknek azzal a céllal, hogy mélyrehatóan bemutassák nekik a hazai külpolitika prioritásait. A negyedik programjuk pedig egy Kelet-Közép-Európában egyedülálló üzleti diplomáciai tanfolyam (Corporate Diplomacy), ahová az üzleti életnek a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakembereit hívták meg.

Fotó: Getty Images

Jelenleg hat partnercégük van: az OTP, a Hell, a Richter Gedeon, a Tungsram, a Deloitte és a GE.

„Számunkra rendkívül fontos a magyar vállalatok külpiacra jutásának elősegítése, és ha ezen a területen a gyakorlati tudnivalókra – a cégek igényei alapján – fel tudjuk készíteni a nagyvállalatok megfelelő munkatársait, akkor hozzájárulhatunk az ő piaci sikerükhöz, versenyképességükhöz” – mondta Pacsay-Tomassich Orsolya.

Mint írták, az akadémia 2020-ban indult első évfolyamán a diplomata- és a diplomáciai vezetőképző, valamint a Corporate Diplomacy programot hetvenen teljesítik. A második évfolyam kiválasztása jelenleg is zajlik, a mezőny pedig nagyon erős – emelte ki, hangsúlyozva, hogy

a felsőfokú angolnyelv-tudás kötelező, emellett pedig legalább középfokon kell beszélni egy másikat.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány és az abból eredő korlátozások miatt több programjuk is várat magára. Ilyen például az úgynevezett utazószeminárium, amelynek során a Magyarország és a régió iránt érdeklődő külföldieknek adnak majd lehetőséget ismeretszerzésre a hazánkba és a térségbe szervezett utazásokkal.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.

diplomácia Nemzeti Közszolgálati Egyetem Pacsay-Tomassich Orsolya utánpótlás
Kapcsolódó cikkek