Közélet

A Mount Everesten is határt kell szabni a koronavírus terjedésének

Kína egy határvonal felállítására készül a Mount Everest csúcsánál, hogy az esetlegesen koronavírusos hegymászók ne terjesszék tovább a vírust.

Kína egy határvonal felállítására készül a Mount Everest csúcsánál, hogy az esetlegesen koronavírusos Nepálból érkező hegymászók ne terjesszék tovább a járványt. Erre azért van szükség, mert az alaptáborból több igazoltan koronavírusos beteget szállítottak a katmandui kórházba az elmúlt napokban – adta hírül a BBC.

A Mount Everest a kínai-nepáli határon fekszik, és a hegymászók mind a két oldalról bevehetik a csúcsot.

Egyelőre nincsenek konkrétumok azzal kapcsolatban, hogy a kínai hatóságok hogyan tervezik a korlátozásokat betartatni.

A csúcson nagyjából hat embernek van hely, és egy forgalmasabb napon a hegymászóknak akár sorba is kell állniuk, hogy feljuthassanak a tetőre.

Fotó: Shutterstock

Először néhány rutinos tibeti hegymászó fogja kijelölni a vonalat, amelyhez később érkezik meg a kínai csapat, akiknek tilos lesz bármilyen kontaktust létesíteni a nepáli oldalon levőkkel, hogy ezzel is csökkentsék a járvány terjedésének esélyét. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tibetiek ott maradnak-e majd a határon.

Jelenleg csak külön engedéllyel lehet a kínai oldalon lévő alaptáborba belépni, és külföldiek számára ez nem is engedélyezett. Míg Nepál számára jelentős bevétel forrás a hegyi turizmusuk, így négyszáz hegymászónak adtak engedélyt az idei szezonra.

Kínában is gyártanák a BioNTech-vakcinát

A német biotechnológiai cég a kínai Fosun Pharmával alapított közös vegyesvállalatot a koronavírus elleni vakcina gyártására.

 

Tibet határ alaptábor koronavírus Nepál Kína Mount Everest hegymászás
Kapcsolódó cikkek