BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy autóipari cég lett a legnépszerűbb munkáltató

A Nagy Pályakezdő Kutatás 2021-es adatai szerint a top 30 vállalat között a kereskedelmi láncok mellé a Külügyminisztérium is bekerült.

A Covid-19 harmadik hulláma jelentős változásokat hozott a fiatal munkakeresők preferenciáiban – derül ki a Nagy Pályakezdő Kutatás 2021-es adataiból. Több stabilitást és figyelmet, kevesebb rugalmasságot és kihívást keresnek a pályakezdők. A pozitív munkahelyi légkör, a támogató vezetők és a cégen belüli előrelépési lehetőségek a legfontosabb munkahely választási szempontok.

Fotó: Shutterstock

A fiatalok többsége akár 5 évig is dolgozna első munkahelyén.

A legnépszerűbb cégek versenyét az Audi nyerte, második helyen a Telekom, harmadikon pedig a Bosch végzett. A top 10-ben az OTP Bank, a MOL és Google és a Richter is ott van.

A Zyntern.com kutatásából az is kiderült, hogy a pályakezdők bérigénye szinte alig változott a tavalyi évhez képest, hogy csökkent a nemek közötti bérigény szakadék és a fiatalok közel fele saját vállalkozás elindításán gondolkodik. Az állásportál idén negyedik alkalommal végzett országos kutatást, melynek fókuszában a fiatalok (16-28 éves korosztály) munkaerőpiaci preferenciáinak vizsgálata állt. A kutatás 2021 áprilisában zárult és több, mint 4000 fiatal töltötte ki a 30+ kérdéses kérdőívet. A kutatás kérdései többek között kitértek a fiatalok munkahelyválasztási tényezőire, hosszútávú terveire, pályakezdő fizetési igényükre és a legvonzóbb munkaadókra. Jelen összefoglalóban a kutatás eredményeinek első áttekintése olvasható. A kutatás különböző területeinek részletes adatfeldolgozás és a teljes kutatási összefoglaló hamarosan érkezik.

A több, mint 4000 kitöltő 39 százaléka férfi, 61 százaléka nő volt. A résztvevők több mint fele 20-23 éves egyetemista és főiskolás, 18 százaléka 23-26 éves pályakezdő, és további 18 százaléka pedig 16-19 éves középiskolás és 9 százalék pedig 27 évnél idősebb munkavállaló volt. A vidéki és budapesti kitöltők aránya hozzávetőlegesen megegyezett. Idén 13 szakterület képviselőitől érkeztek válaszok, több, mint 40 felsőoktatási és 20+ felnőtt szakképzési intézmény hallgatóitól.

Legfontosabb munkahelyválasztási preferenciák

Az összes kitöltő válaszainak összesítése alapján a pozitív munkahelyi légkör a legfontosabb szempont a fiataloknak, ha munkahely választásról vagy elköteleződésről van szó. A nyitott, támogató vezető mellett a cégen belüli előrelépési lehetőségek, a gyakornokokhoz való támogató hozzáállás és a munkahelyi infrastruktúra tartozott az elsődleges preferenciák közé.

A kutatásból az is kiderül, hogy a fiatalok a felelősségteljes, önálló munkavégzést, valamint a kreatív kibontakozást részesítik előnyben

az egyértelmű, nem nagy felelősséggel járó feladatokkal szemben. Valamint azt is érdemes megemlíteni, hogy

a 16-19 éves korosztály az átlagnál jóval fontosabb szempontnak tartja a vállalat környezetvédelmi törekvéseit és társadalmi felelősség vállalását.

A 20-23 éves korosztálynak átlagon felül fontos a támogató vezető, míg a 27 évnél idősebbeknek a fizetés mértéke, valamint az innovációra, kreativitásra való lehetőség végzett a listán előkelő helyen.

Fotó: Shutterstock

Érdekesség továbbá, hogy míg a 2020-as és 2019-es kutatásban a rugalmas munkavégzés és a valódi szakmai feladatok iránti igény dobogós helyen végzett a preferencia sorrendben, az idei eredmények alapján ezek hátrébb sorolódnak.

Minden harmadik kitöltő akár öt évnél is tovább tervez első munkahelyével. Leginkább a 16-19 éves korosztály és a 27 év felettiek gondolkodnak hosszú távban, míg a 20-26 évesek körében kevésbé jellemző az 5 évnél tovább tervezés. Érdekesség, hogy a vidéki kitöltők jelentősen nagyobb arányban maradnának első munkahelyükön hosszútávon, mint budapesti kortársaik, akik jellemzően rövidebb időre terveznek. Szakterületek szerint pedig a szakképzésben, jogon és államtudományokon tanuló hallgatók terveznek legtovább, míg a gazdasági, informatikai és társadalomtudományi területen tanulók inkább csak 1-2, illetve 3 évben gondolkodnak.

A multi a kedvenc

A válaszadók körében a multinacionális vállalatoknál való elhelyezkedés végzett első helyen, a második legnépszerűbb opció pedig a saját vállalkozás indítása lett. A 16-19 éves korosztály legszívesebben vállalkozna, míg a 20-26 évesek, inkább multinál helyezkednének el. Érdekesség, hogy a 27 évnél idősebbek az átlagnál jóval kevésbé preferálják a multinacionális vállalatokat.

Fotó: Shutterstock

A férfiak és a nők vállalkozási kedvében nem mutatkozott különbség, azonban a férfiak nagyobb arányban dolgoznának szabadúszóként, mint női kortársaik. A vidéki kitöltők nagyobb arányban dolgoznának szívesen állami szférában, mint a budapestiek, ellenben kevésbé vonzza őket a startupok és a multik világa.

Fizetési igények

A kérdőívet kitöltők átlag fizetési igénye nettó 248 800 forint volt. A kitöltők előre meghatározott bérsávokra szavazhattak, melyek közül a legtöbb szavazatot 201 000-225 000 forintos nettó kezdőbér kapta. Korosztályokat tekintve:

 • a 16-19 évesek átlagosan 244 600 forint,
 • a 20-23 évesek 243 900 forint,
 • a 23-26 évesek 264 500 forint
 • a 27 évnél idősebbek 254 700 forint nettó kezdőfizetést határoztak meg.
 • A legmagasabb átlagos fizetési igényeket az orvosi (299 000 forint) műszaki/ mérnöki (278 900 forint ), valamint az IT (270 800 forint) területeken dolgozók várnának. Ezzel szemben a legalacsonyabb igényei a szakképzésben (219 000 forint), pedagógusi (212 000 forint), művészeti (221 000 forint), valamint bölcsész (222 000 forint) területen tanuló és dolgozó fiataloknak voltak.

  Érdekesség továbbá, hogy a férfiak fizetési igényei közötti szakadék a tavalyi évhez képest csökkent, 20 százalékról 15 százalékra.

  A legnépszerűbb munkáltatók versenyét az Audi nyerte, második helyen a Telekom, harmadikon pedig a Bosch végzett. Épphogy lecsúszott a dobogóról az OTP Bank, őt követte a MOL majd a Google. Az első tízben helyett kapott még a Morgan Stanley, a Vodafone, a Mercedes és a Richter. A top10-es listán szereplő vállalatok legalább nyolc szakterületen említésre kerültek, az Audi és a Telekom pedig az összes területen feltűnt. A TOP 30-ban kereskedelmi láncok, big4-ok, FMCG-k, globális technológiai vállalatok és a Külügyminisztérium is helyet kapott.

  Címoldalról ajánljuk

  Tovább a címoldalra

  Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.