Közélet

Észrevétlenül mutálódhat a koronavírus Indiában

A koronavírus-járvány második hullámával viaskodó országnak nincsenek kapacitásai arra, hogy a vírus újonnan felbukkanó mutációit is figyelemmel kísérje. Ez pedig óriási kockázatokat rejt az egész világ számára.

Az először Indiában felbukkant, azóta már csaknem 20 országban azonosított, a sajtóban csak „dupla mutánsként” emlegetett koronavírus-variáns ellen szerencsére védelmet nyújt a legtöbb jelenleg forgalomban lévő vakcina. Ám a járvány indiai terjedésének ütemét látva előre borítékolható, hogy a vírus tovább mutálódik majd az 1,4 milliárd lakosú ázsiai országban, és ha az új variánsokat nem sikerül időben azonosítani, az komoly problémákat okozhat az egész világon – írja a Bloomberg.

Fotó: SANJAY KANOJIA / AFP

Második hete mindennap több mint 300 000 új fertőzöttet azonosítanak Indiában, ahol a hivatalos adatok szerint több mint 21 millióan kapták már el a betegséget.

A hivatalosan B.1.617-es jelzőszámmal ellátott koronavírus-variáns mellett akár két-három másik, egyelőre azonosítatlan mutáció kerinthet a levegőben, és ezek bármelyike veszélyesebb is lehet az már ismert változatoknál

– figyelmeztetett a Harvard Orvosi Egyetem professzora. William Haseltine elmondta:

Indiának megvan a tudományos és technológiai eszköztára, hogy nyomon kövesse a vírus genetikai összetételének változásait, de nem fordít elegendő figyelmet a tömeges szűrésre.

Míg például az Egyesült Királyságban a koronavírus-fertőzöttek 5–10 százalékánál a vírus genetikai összetétételét is vizsgálják, Indiában ez az arány jóval kisebb, hiszen ahhoz, hogy az helyi hatóságok is hasonló alapossággal járhassanak el, több tízezer mintát kellene bevizsgálniuk nap mint nap. Amíg ezt az arányt nem tudják elérni, könnyen lehet, hogy nem veszik észre a vírus új mutációinak terjedését.

A fejlett világ most az Indiával szembeni utazási korlátozások bevezetésével próbálja határain kívül tartani az új variánsokat. Ez az erőfeszítés azonban már a járvány első hullámában sem vezetett eredményre, a mutációkat előbb vagy utóbb szinte mindenhová behurcolták. Az eredeti, Kínában azonosított vírus génállományához képest két jelentős eltérést is mutató indiai „dupla mutánsról” a szakemberek azt mondják, számottevően nagyobb a fertőzőképessége, de nem halálosabb a már ismert variánsoknál. Az indiai változat szerkezete elsősorban tüskéiben különbözik az eredeti vírustól, de a két mutáció szerencsére nem hozott létre egy „szupermutánst”, azaz a variációk hatása nem adódik össze – állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói.

Fotó: NOAH SEELAM / AFP

A B.1.617-es variáns ellen bizonyítottan hatékony a Bharat indiai biotechnológiai vállalat által fejlesztett oltóanyag, valamint az AstraZeneca vakcinája is. A hatóságok még vizsgálják, hogy az Indiában szintén forgalomban lévő Szputnyik V is elegendő védelmet nyújt-e a variánssal szemben, de az előzetes viszgálatok szerint az orosz oltás is hatékony lehet.

A Pfizer és a Moderna még vizsgálja az mRNS-alapú vakcináik hatékonyságát az új mutációval szemben, de mintkét cég bizakodó az eredményt illetően.

Szeptembertől már a harmadik oltást adják az Egyesült Királyságban

Az angliai Porton Down laboratórium szakértői szerint az emlékeztető oltásokra azért is szükség lesz, mert ahogy nő a lakosság átoltottsága, úgy fejlődik a vírus is, és bukkannak fel az újabb mutánsok. Épp ezért, hangsúlyozzák, továbbra is tartózkodni kellene a nemzetközi utazásoktól.

koronavírus elleni vakcina vírusmutáció Harvard Orvosi Egyetem India
Kapcsolódó cikkek