Közélet

India: országos vesztegzárat követel az ellenzék

Az 1,35 milliárdos lakosságnak mindössze a tíz százaléka kapta meg a vakcina legalább egy adagját.

A koronavírus igazolt fertőzöttjeinek száma kedden elérte a 20,23 milliót Indiában, és az aggodalom már a tőzsdéken is érződik: a Nifty 50 0,94, a mumbai Sensex 0,95 százalékos gyengüléssel zárt.

A befektetők arra várnak, hogy kiderüljön, tetőzik-e a járvány, és hirdet-e újabb országos zárlatot a kormány. A vállalati jelentési szezon egyelőre biztató, ha nem nő tovább a fertőzések száma, akkor valószínűleg nem kell hozzá sok idő, hogy a gazdaság erőteljesen visszapattanjon

– mondta a Reutersnek Aisvarija Dadícs, az Ambit Asset Managementnek alapmenedzsere.

Országos vesztegzárat követel a járvány lassítására Rahul Gandhi, az ellenzéki Kongresszus Párt vezetője,

de Narendra Modi miniszterelnök kormánya a gazdasági következmények miatt erre egyelőre nem hajlandó. A helyzet súlyosságát azonban mutatja, hogy a krikettszövetség a játékosok és a nézők védelme érdekében felfüggesztette a bajnokságot. Az újabb zárlatot az is valószínűtlenné teszi, hogy április közepe óta először csökkent hétfőn az igazolt új fertőzések száma az elvégzett tesztekhez képest, de még kedden is meghaladta a 357 ezret. A koronavírusos megbetegedések száma egyes régiókban stagnál, van, ahol már csökken, és a szakértők modellje szerint szerdán tetőzhet.

Fotó: Vinod Singh / Anadolu Agency via AFP

Fel kell gyorsítani az oltási kampányt is, mert az 1,35 milliárdos lakosságnak mindössze a tíz százaléka kapta meg a vakcina legalább egy, nem egészen két százaléka pedig mindkét adagját.

A késedelemben szerepet játszott, hogy India a saját fejlesztésű, illetve gyártású vakcinákra akart támaszkodni, és a kormány csak a második hullám felpörgése után járult hozzá, hogy gyorsított eljárásban engedélyezzék az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Európai Gyógyszerügynökség (EMA, illetve az Egyesült Államok hatósági által már jóváhagyott oltóanyagok sürgősségi alkalmazását.

A Pfizer kérelmét hónapokkal ezelőtt benyújtották, közölte Albert Bourla, a cég vezérigazgatója, és folyamatosan tárgyalnak az indiai kormánnyal, amely most felkérte a Johnson & Johnsont és a Modernát is, hogy értékesítsék az országban az oltóanyagaikat.

India a hétvégén kapott 150 ezer adagot az orosz Szputnyik-V vakcinából is, és további több millió dózist várnak belőle.

Ezzel szemben az Egyesült Államokban már a 330 milliós lakosság majdnem fele, több mint 147 millió ember kapott meg legalább egy oltást, és a sikeres kampánynak köszönhetően Joe Biden elnök reményei szerint nyár végére elérik a nyájimmunitást. Az új fertőzöttek és a kórházban ápoltak számának folyamatos csökkenése lehetővé teszi, hogy New York, New Jersey és Connecticut államokban május 19-étől feloldják a vállalkozásokat érintő szinte az összes korlátozást. A New York-i metró már két nappal korábban, május 17-étől ismét 24 órán keresztül üzemel majd, Bill de Blasio polgármester pedig azt tervezi, hogy július 1-jén teljesen megnyílhat a város.

koronavírus elleni vakcina Pfizer vesztegzár India
Kapcsolódó cikkek