Közélet

Indián kívül is terjedhet a feketegomba-fertőzés

Már Indián kívül is megjelent a ritka gombás fertőzés, ami a legyengült immunrendszert használja ki.

Már Bangladesben is azonosítottak feketegombával fertőzötteket – jelenti az Andalou Agency. Az Indiában egyre nagyobb problémát okozó mukormikózis két esetét diagnosztizálták a Dakka városában.

Az ország egészségügyi szolgálatának vezetője szerint egyelőre jobban aggódnak a koronavírus, mint a feketegomba miatt és igyekeznek a kezelés helyett a megelőzésre koncentrálni. Egyes beszámolók szerint a murokmikózis halálóriási rátája eléri akár a 54 százalékos arányt is.

Fotó: Biju BORO / AFP

A feketegomba nem fertőző, a legyengült, immunrendszerben képesek szaporodni az egyébként a levegőből belélegzett spórák, ám vizsgálatok szerint a lélegeztetés higiéniai helyzete is fokozhatta a fertőzés terjedését.

Dr. Gagandeep Kang vezető indiai virológus szerint a fertőzés terjedése nincs összefüggésben a variánsokkal, a túlzott szteroid használat és a cukorbetegség vezethet inkább a betegség kialakulásához. Zahid Maleque indiai egészségügyi miniszter közlése szerint már több gyógyszercéget is felkértek a gomba elleni gyógyszerek fejlesztésére.

krízis koronavírus feketegomba mukormikózis válság India
Kapcsolódó cikkek