Közélet

Kiemelt beruházás lehet a Fudan Egyetem építése

Palkovics László kezdeményezi, hogy a Fudan kiemelt beruházás legyen.

Kiemelt beruházás lehet a Fudan Egyetem budapesti kampuszának építése – derül ki az ATV.hu cikkéből. A portál megkérdezte Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, kezdeményezi-e, hogy kiemelt legyen a Fudan-projekt. A miniszter igennel felelt.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely az ATV kérdésére, hogy kész-e a kormány kiemelt fejlesztéssé nyilvánítani a Fudant, azt válaszolta:

Ha ilyen előterjesztés érkezik, akkor a kormány készen áll arra, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítsa a Fudan megépítését.

Az ATV szerint cikke szerint, amennyiben kiemelt beruházás lesz a kampusz megépítése, akkor Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, illetve Karácsony Gergely főpolgármester nem kezdeményezhetnek a Fudanról helyi illetve budapesti népszavazást, azaz érdemben nem tudják befolyásolni az egyetem megépítését a diákvárosban.

Fotó: LV LIANG / IMAGINECHINA / AFP

Baranyi Krisztina a cikk megjelenése után azt nyilatkozta: ez nem befolyásolja sem a helyi, sem a fővárosi népszavazás megtartását, hiszen olyan vagyonelemekről van szó a Fudan építése esetén a diákvárosban, melyek a Ferencvárosi Önkormányzat tulajdonában vannak.

Korábban Gulyás Gergely azt is mondta, hogy

az eredeti tervek szerint meg fog épülni a Budapest Diákváros, ahogy helyet kap majd a fővárosban a kínai Fudan Egyetem kampusza is.

Hozzátette, tartja magát a kormány a korábban megbeszélt tervekhez és célokhoz.

Stratégiai megállapodást köt a kormány a Fudan Egyetemmel

Az Oktatási Hivatal tavalyelőtt engedélyezte a Fudan Egyetem magyarországi működését. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a kínai Oktatási Minisztérium idén februárban pedig tárcaközi megállapodásban rögzítette az egyetem létesítésének szándékát. A Magyar Nemzeti Bank szakmai támogatásával 2019 óta érhető el a Fudan-Corvinus magyar-kínai kettős diplomát adó MBA-képzés.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek