Magyar gazdaság

Augusztusig fennállnak a járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők esetében

Európa déli államai a nyári hónapokban mindenkit beengednek, aki igazolni tudja a védettségét.

Sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát az oltásoknak köszönhetően, eddig több mint 4 153 000 fő kapta meg legalább az első adag vakcinát, vagyis a felnőtt lakosságnak az 53 százaléka – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Hozzátette, a járványnak ugyanakkor nincs vége, és a járványügyi korlátozások augusztusig biztos fent fognak maradni a védettséggel nem rendelkezők számára, többek között tehát nem látogathatják a hoteleket, mozikat, színházakat, illetve az éttermek és vendéglátóhelyek belső tereit.

A miniszter elmondása szerint most is lehet online időpontot foglalni Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik oltásokra,

de ezen a héten kevés Moderna- és Pfizer-vakcina áll rendelkezésre, mert a 330 ezer adagból nagyjából 200 ezer második oltás lesz, és 130 ezret félretesznek a 16 és 18 év közöttiek számára. Jövő héttől hetente nagyjából 120 és 180 ezer Pfizer- és Moderna-vakcina áll majd rendelkezésre, amely első oltásra beadható. A regisztráltaknak egyébként már több mint a 80 százaléka megkapta legalább az első oltást, és nem éri el az egymilliót azoknak a száma, akik még nem.

A miniszter emlékezetett, múlt péntek óta mentesül a karanténkötelezettség alól az a külföldről Magyarországra érkező, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Hozzátette, az elmúlt hetekben Európa déli államai egyértelművé tették, hogy a nyári hónapokban mindenkit beengednek az országba, aki igazolni tudja a védettségét, függetlenül attól, hogy milyen vakcinát kapott.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Kedden benyújtotta a jövő évi költségvetést a kormány, amely legfontosabb célja a dinamikus ugyanakkor már az idei év végére elérheti a magyar gazdaság azt a szintet, amelyen a járvány előtt állt – emelte ki Gulyás Gergely. Hozzátette,

2022-re 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, amely egy konzervatív becslés, ennél jobban is alakulhat a gazdasági bővülés.

5,9 százalékos a hiánycél és 79,3 százalékos államadósság az, amellyel a pénzügyminiszter számol.

A kormány a tegnapi ülésén döntött az önkormányzatok támogatásáról is. Idén a kis- és középvállalkozások helyiiparűzésiadó-csökkentése 150 milliárd forintot hagyott a kkv-knál, ez azonban kiesést jelentett az önkormányzatoknál.

Ezért a 25 ezer fő alatti települések a kiesett iparűzési adóval megegyező mértékű támogatást kaptak, a 25 ezer főnél nagyobbak esetében pedig összesen majdnem 23 milliárd forint támogatásról döntött a kormány

– hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A miniszter elmondása szerint az önkormányzatok támogatásának megítélésénél nem volt politikai motivációja a döntésnek, az adóerő-képesség, az adóbevételek, az általános önkormányzati költségvetési helyzet, a pénzeszközállomány és a megtakarítás mértéke alapján határoztak meg három kategóriát, a leggazdagabb önkormányzatoknak a kormány fejlesztési támogatást fog adni a kormány, a következő hetekben erről döntés születik, működési támogatást nem.

A második kategóriába eső önkormányzatoknál a kieső iparűzésiadó-bevétel 75 százalékát a központi költségvetésből megtéríti az állam, míg a harmadik kategóriába tartozó településeknél ez az összeg 100 százalék

– emelte ki Gulyás Gergely.

járvány önkormányzati támogatás helyi iparűzési adó védettségi igazolvány Kormányinfo Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek