Közélet

A tervek szerint épül meg a diákváros

Budapestnek szüksége van az egyetemek hallgatóinak elhelyezésére, jelenleg ugyanis nincs elég férőhely, és a meglévő kollégiumok színvonala is problémás.

Az eredeti tervek szerint meg fog épülni a Budapest Diákváros, ahogy helyet kap majd a fővárosban a kínai Fudan Egyetem campusa is, ezek nem egymással szemben álló célok, hanem segítik és támogatják egymás megvalósulását – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva. Hozzátette, tartja magát a kormány a korábban megbeszélt tervekhez és célokhoz.

A Déli Városkapu fejlesztésében, annak céljaiban minden érintett szereplő egyetért, nagy a szakmai konszenzus,

és Budapest főpolgármestere a héten többször is elmondta, hogy mennyire támogatja ezt a projektet, volt azonban néhány félreértés – mondta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerda délutáni online sajtótájékoztatóján. Az államtitkár elmondása szerint

Budapestnek szüksége van minőségi zöldfelületekre, a közlekedésének megújulására, és hogy a magas színvonalon működő egyetemek hallgatóinak legyen lehetőségük kollégiumi elhelyezésre, jelenleg ugyanis nincs elég férőhely, és a meglévő kollégiumok színvonala is problémás.

Úgy véli, nagyjából ötvenéves lemaradásban van Budapest a kollégiumi férőhelyekben.

Fotó: Snohetta

A város természetes fejlődése déli irányú, és nagyon jó elhelyezkedésű területeken állnak lepusztult, elhagyatott ipari területek, amelyek közlekedés szempontjából is nagyon jó helyen vannak.

Ezek a rozsdaövezetek a város aranyai, amelyek újraélesztésével elkerülhető, hogy zöldmezős beruházások révén terjeszkedjen a város

– emelte ki Fürjes. A Budapest Diákváros megvalósulásáról elmondta, a ferencvárosi közgyűlés elfogadta a határozatot, hogy összesen nyolcezer egyetemi hallgató elhelyezését biztosító komplexum építése szükséges, és a hozzájuk tartozó infrastruktúrát ki kell építeni.

A diákvárostól északra irodaházak is helyet kapnak majd, valamint oda települhet a kínai Fudan Egyetem. A világ 34. legjobb egyetemének campusán természettudományos, gazdasági és orvostudományi képzés indul majd, az államtitkár elmondása szerint az egyetem körüli vitáknak főként világnézeti alapjuk van.

A beruházásokról közölte, hogy eddig három nagy nemzetközi tervpályázat valósult meg, elkészült a teljes terület városszerkezeti mesterterve, amelyet egy norvég-osztrák tervezőiroda nyert. A Galvani híd tervpályázatát is lebonyolították, amelyen egy angol-holland tervezőpáros elképzelései voltak a nyerők, valamint a harmadik nagy kezdeti pályázat a Ferencvárosi Szabadidő és Sportpark, azon belül is az atlétikai központ tervezésére vonatkozott, amelyet egy magyar építésziroda nyert el. Jelenleg haladnak a tervezések, és a jövő héten egy újabb nagy mérföldkőhöz érkezik a projekt: a Nagyvásártelep tervpályázatának eredményhirdetése lesz.

Vitézy Dávid, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta,

a tervek szerint a Déli Városkapu belső területei autómentesek lesznek, ugyanakkor nagy hangsúlyt kap a tömegközlekedés, fontos elővárosi vasúti csomópont jön majd létre, a ráckevei HÉV pályafelújításon esik majd át, a Közvágóhídtól lesüllyed a föld alá, és három föld alatti állomással a Kálvin téren végződik majd a vonala.

Jelenleg a közműtervezés zajlik, a partfal rekonstrukciója és a villamosvonal meghosszabbításának a tervezése.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek