Közélet

Kiterjeszti a Google az óceánok alatti hálózatát

Sokan nem tudják, de az internet több ezer kilométernyi kábelre támaszkodik, amelyek a Föld óceánjaiban futnak.

Lenyűgöző dolog, hogy a Facebookon posztolt fotókat, vagy a Youtube-ra feltöltött videókat bárki láthatja, ehhez pedig sok másra is szükség van a színfalak mögött, sőt néha az óceánok alatt is

– mondta Alan Mauldin, a Tele Geography kutatási igazgatója a BBC-nek.

Sokan nem tudják, de az internet több ezer kilométernyi kábelre támaszkodik, amelyek az óceánokban futnak, és az adatforgalmak 98 százaléka halad rajtuk át.

Egyes kábelcsatornák szomszédos országokat kötnek össze, mint a 131 kilométer hosszú Celtix Connect, amely Írországot és az Egyesült Királyságot kapcsolja össze. Míg mások, mint például az Ázsia-Amerika kábelcsatorna 20 ezer kilométer hosszan nyúlik el a két kontinens között.

Fotó: Shutterstock

Az adatok hajszálvékony optikai kábeleken futnak, amelyekből többet foglal magába egy ilyen vezeték, és komoly védőköpenyt kap a sérülések elkerülése végett. A kábeleket gyártó vállalat igazgatója szerint a legnagyobb kihívás az ilyen rendszerek telepítésénél, hogy az egészet egyben kell legyártani és tesztelni is.

A kábeleket szárazföldön tesztelik le mielőtt elhelyeznék azokat az óceánokban, ami két hétig is eltarthat.

A kábelek legbőszebb felvásárolói nemrégiben még a telekommunikációs vállalatok voltak, azonban mára a techvállalatok fektetik a legnagyobb összegeket a vízalatti kábelrendszerekre.

A Tele Geography becslései szerint a Google, a Facebook, az Amazon és a Microsoft együttesen mintegy 1,5 milliárd dollárt (430 milliárd forintot) költöttek ilyen hálózatok telepítésére az elmúlt 5 évben.

Az ok egyszerű, a techóriások igénylik a legnagyobb sávszélességet

- mondja Alan Mauldin. A Google például több ilyen kábelhálózatba is fektet jelenleg: a Chilét az Egyesült Államokkal összekötő Curie-be, és az Amerikát és Franciaországot egymáshoz kapcsoló Dunant-ba.

Fotó: Google / BBC

Hamarosan két újabb kábelcsatorna megépítésével végeznek.

Az Equiano Portugália és Afrika között teremtene összeköttetést, míg a Grace Hopper kábel Spanyolországot és az Egyesült Királyságot kapcsolná a tengerentúllal össze. A fejlesztésekkel kibővítenék az eddig gyengébb jelerősségű területeket, és tovább bővítenék a teljes lefedettséget is.

Ugyanakkor a Google felhőalapú szolgáltatásait is tovább támogatnák a beruházásokkal.

Moszkva ultimátumot adott a Google-nek

Oroszország nagyívű kampányba kezdett számos közösségi médiavállalat ellen.

 

hálózat Portugália Egyesüllt Államok optikai Afrika Chile óceán internet Spanyolország kábel Google adat forgalom
Kapcsolódó cikkek