Közélet

Magyarország százezer AstraZeneca-vakcinát ad a Zöld-foki Köztársaságnak

A szigetország segítséget kért Magyarországtól.

Magyarország 100 ezer adag koronavírus elleni oltóanyagot ad a Zöld-foki Köztársaságnak, ezzel segítve a járvány elleni küzdelmet, valamint azt, hogy a rossz egészségügyi helyzet miatt ne induljon meg onnan újabb migrációs hullám Európa felé

– közölte Szijjártó Péter csütörtökön Lisszabonban.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy

a kormány 100 ezer dózist szállít le az AstraZeneca vakcinájából június 8-án a szigetországnak, miután annak vezetése konkrét kéréssel fordult Magyarországhoz az ottani nehéz helyzet miatt.

Szijjártó Péter az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek informális tanácsülésén vesz részt Lisszabonban, amelynek legfőbb napirendi pontja az EU és Afrika közötti kapcsolatok jövője.

Fotó: Tiziana FABI / AFP

„Ha nem tudunk helyben segítséget nyújtani a járványból való kilábalás folyamatában mind egészségügyi, mind pedig gazdasági értelemben, akkor fel kell készülnünk arra, hogy újabb masszív illegális migrációs hullámok fognak megindulni” – figyelmeztetett.

A miniszter azt mondta, hogy

az afrikai országoknak általában is komoly nehézségekkel kell szembenézniük, a kontinens egy jelentős részében folyamatosan romlik az életszínvonal, ehhez most még hozzáadódik a világjárvány is, ami kiváltó oka lehet egy újabb bevándorlási hullámnak.

Hozzátette, az ülésen elhangzott, hogy az oltóanyagoknak kell adni az első számú prioritást Afrikában, amivel a magyar kormány is egyetért.

Korábban a kormány döntött már egy másik vakcinaszállítmány elajándékozásáról: Észak-Macedónia számára összesen 6000 AstraZeneca-vakcinát küld Magyarország.

Szijjártó Péter astrazeneca Zöld-foki Köztársaság
Kapcsolódó cikkek