Közélet

Meg se próbálta betartani a szerződést az AstraZeneca

Megkezdődött az AstraZeneca ellen indított uniós per Brüsszelben, a vakcinaszállítások elmaradása miatt.

Megkezdődött az EU és az AstraZeneca pere szerdán Brüsszelben – írja a Reuters. Az Unió még februárban indított eljárást a gyógyszergyártó ellen, mivel az nem teljesítette az oltások szállítására vonatkozó vállalásait.

A szerződés szerint a cégnek júniusig 300 millió vakcinát kellene szállítania, ám a svéd-angol vállalat korábban közölte: csak 100 millió adagot tud vállalni határidőre. Az EU szeretné, ha legalább 120 millió dózist kézhez vehetne a hónap végéig.

Rafael Jafferali, az EU képviseletében eljáró ügyvéd szerint az AstraZeneca meg sem próbálta a teljesíteni az unióval kötött szerződését. A vállalatot védő jogász később fog beszélni a bíróságon, ám a gyógyszergyártó már többször leszögezte, hogy a szerződés csupán az ésszerűen elvárható erőfeszítésekre kötelezi a társaságot.

Fotó: Frank Hoemann / Sven Simon / dpa / AFP

Jafferali szerint azonban a cég ennek sem felelt meg, hiszen annak az 50 millió adagnak a szállításával is késik, amelyek a szerződés szerint az EU-s tagországokat kiszolgáló gyárakban – köztük Nagy-Britanniában – készültek.

Az AstraZeneca ezzel kapcsolatban a brit kormány és a vakcinát kifejlesztő Oxford Egyetem közötti szerződéssel hivatkozik, azt állítva, hogy a megállapodás akadályozta az exportot. Jafferali viszont emlékeztetett, hogy a cég az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásai során azt állította: nincsenek más szerződései, melyek akadályozhatnák a határidős szállításokat.

Az ügyvéd arról is beszélt, hogy a gyógyszergyártó nem kommunikálta időben az ellátással kapcsolatos problémáit, és sokáig fenntartotta, hogy képes a vállalásait teljesíteni.

Covid-vakcina koronavírus per astrazeneca
Kapcsolódó cikkek