Közélet

Merényletsorozat rombolhatja le az afgán békét

Tizenegy ember halt meg pokolgépes támadásokban, miután a tálibok tűzszünetet hirdettek.

Legalább 11-en meghaltak egy pokolgépes merényletben a délkelet-afganisztáni Zabul tartományban – közölte hétfőn Tárik Arján, az afgán belügyminisztérium szóvivője, nem sokkal azt követően, hogy a tálibok bejelentették, felfüggesztik a harcokat a ramadán végét jelző, a hét közepén beköszöntő háromnapos ünnep idejére.

A vasárnap késő este elkövetett merényletben 28-an megsebesültek.

Az Aljazeera információi szerint közel 150-en megsérültek a robbantások során, zömében fiatal nők és gyerekek.

A kormányellenes radikálisok a böjti hónap végét jelző ünnep (Íd al-Fitr) alkalmából hirdettek fegyvernyugvást, ám a közleményükben felhívják a figyelmet arra is, hogy ha ez idő alatt támadás éri őket, arra válaszolni fognak.

A tűzszünet a hét közepén lépne életbe.

A tálibokkal folytatott béketárgyalásokat felügyelő afgán nemzeti megbékélési tanács szóvivője, Faríd Havzun üdvözölte a tűzszünetet, hozzátéve, hogy a kabuli kormány nemsokára hivatalosan is reagál rá.

A vasárnap estit megelőzően, a radikálisok bejelentése előtt néhány nappal egy kabuli iskolát ért támadás, amelynek több mint 50 halálos áldozata volt, többségében diáklányok.

Fotó: Sgt. Brian Ferguson/U.S. Air Force/Getty Images

A tálibok tagadták, hogy közük volt a merénylethez, amellyel kapcsolatban Asraf Gáni elnök keddre gyásznapot gyásznapot rendelt el.

A radikálisok, jóllehet továbbra is gyakran követnek el támadásokat Afganisztán több pontján a kormányerők ellen, hangsúlyozták, hogy a tavaly februárban az Egyesült Államokkal kötött békemegállapodást követően nem követtek el merényleteket.

A tálibokkal Dohában kötött megállapodásban Donald Trump, az előző amerikai elnök az amerikai csapatok kivonását helyezte kilátásba, utódja, Joe Biden pedig áprilisban jelentette be, hogy legkésőbb szeptember 11-ig az összes amerikai katonát kivonják Afganisztánból.

Sokan attól tartanak, hogy a csapatkivonás nyomán az ázsiai országban ismét fellángol az erőszak, és Afganisztán káoszba süllyed.

Vasárnap közzétett üzenetében a tálibok vezetője, Hajbatullah Ahundzáde felhívta a figyelmet arra, hogy a radikálisok minden esetleges késést a csapatkivonásban az egyezmény megsértésének minősítenek.

Az al-Kaida minden fronton folytatja a háborút az USA ellen

A terrorszervezet szóvivője elmondta; addig folytatják a harcokat, amíg az amerikai katonák el nem hagyják az iszlám világot.

 

tálibok Afganisztán terrorizmus Kabul merénylet Zabul
Kapcsolódó cikkek