Közélet

Milliárdos brit vagyonok kerülnek elő egymás után

Miközben az Egyesült Királyság a járvány egyik legnagyobb kárvallottjává vált, az elmúlt egy évben rekordütemben növekedett a brit milliárdosok száma a Times vasárnapi kiadásának éves összesítése szerint.

A zavarosban halászni időnként kifizetődő lehet, erre szolgáltat bizonyítékot a Times csoport által évente kiadott Gazdagok Listájának friss kiadása. Bár a The Sunday Times csak 33 éve állítja össze a listát, a lap elemzése szerint

a brit történelemben még sose bukkant elő ilyen hirtelen ennyi milliárdfontos gyakran a gazdaság gravitációs törvényeit meghazudtoló módon, mint a második világháború óta eltelt legsötétebb időszakban, a Covid–19-járvány alatt.

Pedig ezalatt eddig csaknem 128 ezer brit vesztette életét – ennél több áldozat csak négy országban volt –, tavaly volt olyan negyedév (a második), amikor a 21,4 százalékkal esett vissza, és 1,7 millióra emelkedett a munkanélküliek száma.

A milliárdosoké eközben 24-gyel nőtt, a 171-es rekordrszintre, az összvagyonuk pedig 22 százalékkal, 597 milliárd fontra.

Fotó: Shutterstock

Bár érthető, hogy a járvány hatásai bizonyos területeken esélyt adtak a gyors jövedelemszerzésre, a meggazdagodásokat tekintve az elmúlt év bővelkedett elképesztő esetekben, a The Times elemzése szerint felvetve azt a kérdést, nem jön-e el egy ponton mindennek a büntetése. A kockázatos fejlemények közt említi a brit lap a szárnyalásával szerzett vagyonokat, és felsorol néhány meglepő üzleti történetet.

Kevesebb mint két éve alapított vállalkozások, amelyek sohasem hoztak profitot, ma többet érnek egymilliárd fontnál.

Az orosz Gyenyisz Szverdlov elektromos teherautókat és buszokat gyártó vállalkozása, az Arrival hirtelen 11 milliárdos tőzsdei értéket ért el, holott még egyetlen járművet sem hozott forgalomba. Az indiai felmenőkkel rendelkező Issa testvérek, Mohsin és Zuber vagyona úgy duzzadt meg milliárdokkal, hogy az olcsó hiteleket kihasználva majdnem 90 százalékban kölcsönből hozzátették benzinkút-birodalmukhoz az egyik legnagyobb brit áruházláncot, az Asdát, és megvették a Leon étteremláncot is.

A felemelkedő birodalmak közt említi az elemzés többek közt az olyan divatcégeket, mint az Asos, a Boohoo és a Farfetch.

A Gazdagok Listája élén egyébként az odesszai születésű Len Blavatnyik áll 23 milliárd fontos vagyonnal, aki a Bloomberg által kiadott Milliárdosok Indexe szerint a világ 35. leggazdagabb embere, a legkülönbözőbb üzletágakban érdekelt Access Industries tulajdonosa. A második a Mumbaiban született David és Simon Reuben 21,5 milliárdos vagyonnal, őket az indiai Hinduja család követi, akik 17 milliárd font értékű üzlet felett rendelkeznek.

Már nem a Nagy Almában él a legtöbb milliárdos

A pekingi dollármilliárdosok klubjához egy kiugró, 33 fő csatlakozott a tavalyi világjárvány uralta év alatt, megelőzve a New York-i gazdagok számát.

 

lista milliárdos vagyon gazdág Bloomberg Egyesült Királyság Sunday Times
Kapcsolódó cikkek