Közélet

Már nem a Nagy Almában él a legtöbb milliárdos

A pekingi dollármilliárdosok klubjához egy kiugró, 33 fő csatlakozott a tavalyi világjárvány uralta év alatt, megelőzve a New York-i gazdagok számát.

Hét év után először a Nagy Alma elvesztette a címét mint a világ milliárdosainak fővárosa, így 2020-ban már New York helyett Pekingben lakott a legtöbb szupergazdag – mutat rá a Statista infografikája.

A kínai fővárosban jelenleg kereken 100 olyan ember él, akinek a vagyona dollármilliárdokban mérhető, szemben a New York-i 99 milliárdossal. A harmadik helyezett Hongkong (80 fő) lett a legtöbb vagyonos embert számláló városok között.

A pekingi milliárdosok klubjához egy kiugró 33 fő csatlakozott a tavalyi világjárvány uralta év alatt a Forbes gyűjtése alapján.

A Föld legtöbb dollármilliárdos számláló nagyvárosai 2020-ban. Fotó:

Azonban a kínai és amerikai városokon kívül is jelentős számban képviseltetik magukat a milliárdosok, például Moszkvában (79 fő), Londonban(63 fő) és Mumbaiban (48 fő).

A jelenleg a 2755 jómódú embert számláló listának közel a negyede összesen tíz városba koncentrálódik, emellett megint 10 százalék él kínai városokban

– mutat rá a statisztikai portál gyűjtése.

Annak ellenére, hogy a tavalyi év után a New York-i milliárdosok szám szerint alulmúlták a pekingieket, az 560,5 milliárd dollár (168,6 ezer milliárd forint) összvagyon tekintetében továbbra is jelentős előnyel bírnak a pekingiek 484,3 milliárd dollárnyi (145,7 ezer milliárd forintnyi) vagyonához mérten.

Alaposan felforgatta a pandémia a leggazdagabbak listáját

A világ száz legvagyonosabb emberének több mint a fele az Egyesült Államokban (30 fő) és Kínában (25) él.

 

Egyesült Államok Peking milliárdos gazdág főváros Kína New York
Kapcsolódó cikkek