Közélet

Mount Everest-stopot mondott Kína

Peking nem enged több mászót a Mount Everestre a nepáli esetek miatt.

Kínai oldalról lefújták a Mount Everestre induló expedíciókat, mivel a hatóságok attól tartanak, hogy a hegymászók behurcolhatják magukkal a nepáli oldalról a koronavírus-fertőzést – adta hírül a kínai média.

Kínában sikerült megfékezni a koronavírus-járványt, Nepálban azonban jelenleg egyre emelkedik az új fertőzöttek és halálos áldozatok száma.

Kínai oldalról 38 kínai állampolgár kapott korábban engedélyt arra, hogy a tavaszi mászószezonban Tibet felől megmássza a 8849 méteres hegycsúcsot.

A nepáli oldalról ugyanakkor 408 hegymászónak, köztük Varga Csabának adták ki az engedélyt. Az erdélyi magyar hegymászó tisztán, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül szeretné megmászni a csúcsot.

Nepálban a közelmúltban több mászót koronavírus-fertőzéssel hoztak le az alaptáborból.

A Mount Everest megmászására rendszerint a május a legalkalmasabb a kedvező időjárás miatt. Múlt héten már többen felértek a csúcsra. Idén eddig két hegymászó vesztette életét a nepáli oldalon kimerültség miatt, egy svájci és egy amerikai.

Fotó: Shutterstock

Kína a múlt héten azt is bejelentette, hogy a hegycsúcson felállít egy választóvonalat, hogy megakadályozza a tibeti és a nepáli oldalról felérkező mászók érintkezését. Ennek megvalósítását azonban nem részletezték.

Szombaton egy nemzetközi expedíció a koronavírus-fertőzés kockázatára hivatkozva már lefújta a csúcs megmászását a nepáli oldalról. A Furtenbach Adventures osztrák expedíciószervező cég vezetője elmondta: a csapatában lévő amerikai, norvég, izraeli, német, osztrák, olasz, luxemburgi és román résztvevők biztonsági okokból lemondtak az expedícióról, miután az alaptáborban egyre több koronavírusos eset fordult elő.

A nepáli idegenforgalmi hivatal igazgatója, Mira Acharya azonban azt mondta a Reuters hírügynökségnek: nincs tudomása arról, hogy valamelyik expedíciót lefújták volna a koronavírus-járvány okozta aggodalmak miatt. Hozzátette, hogy

az alaptábor orvosai szerint a helyzet nem olyan súlyos, mint az a jelentésekből kiderül és személyesen sem tapasztalt szörnyű állapotokat

– tette hozzá az alaptábor meglátogatásából hazatért igazgató.

Acharya arról is beszélt, hogy májusban már 150-en mászták meg a csúcsot és sok mászó – köztük Varga Csaba is – vár a következő kedvező időjárási ablakra, hogy feljusson.

A Mount Everestre az első hegymászók, Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa nyomába lépve 1953 óta több mint hatezren jutottak fel. A hegyen legalább 311 ember lelte halálát.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek