Közélet

Stagnál az oltási hajlandóság

A Központi Statisztikai Hivatal már 25 hete figyeli a vakcinák iránti bizalmat.

Immár 25. hete méri az oltási hajlandóságot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), tavaly november vége óta a vakcinák iránti bizalom jelentősen megnőtt. A friss adatok szerint

a vizsgált népesség több, mint 80 százaléka vagy a már beoltottak körébe tartozott, vagy úgy nyilatkozott, hogy biztosan, illetve talán beoltatja magát.

Az oltást ellenzők, illetve azok együttes aránya, akik nem kívántak válaszolni, 20 százalék körüli volt. Az előbb említettek esetében a mérés kezdetéhez képest közel a kétszeresére nőtt, az utóbb említettek esetében pedig közel a harmadára csökkent az arány.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A statisztikai hivatal adatai szerint

jelenleg stagnál az oltási hajlandóság. Egy hét alatt 67,5 százalékról csupán 68,4 százalékra emelkedett az oltás mellett voksolók aránya. Az oltást elutasítók aránya pedig a 24. héthez képest 15,5 százalékról, 16,2 százalékra változott.

Tavaly november végéhez képest már több mint négy és félszeresére emelkedett azok aránya, akik úgy gondolják, beoltatnák magukat, vagy már be is oltották őket. A bizonytalanok aránya ugyan jelentősen csökkent, de még mindig 15–16 százalék körüli. Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma befolyásolja.

A megkérdezettek 86 százalékát a termék biztonságossága, 80 százalékát az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, 79 százalékát a kormányzati kommunikáció, 65 százalékát pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják.

Ugyanakkor a válaszadók több, mint a fele (56 százaléka) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét. A 64 év felettiek (89 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (86 százalék) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek