Közélet

Újraindulhat Amerika üzemanyag-ellátása

A kibertámadás miatt leállított üzemanyagvezeték-hálózat újraindítása után néhány napig el fog tartani, mire visszaáll normális működésre az ellátás.

Megkezdték az Egyesült Államok keleti partvidékének felét üzemanyaggal ellátó Colonial Pipeline üzemanyagvezeték-hálózatának újraindítását, amelyet egy zsarolóvírusos kibertámadás miatt hat nappal ezelőtt leállítottak – jelentette be a vállalat helyi idő szerint szerdán.

A tájékoztatás szerint az újraindítás után néhány napig el fog tartani, mire visszaáll a normális működésre az ellátás.

Ebben a fázisban még tapasztalhatók lesznek zavarok.

A Colonial annyi gázolajat, benzint és kerozint fog szállítani, amennyi csak biztonságosan lehetséges – közölték.

A vállalat csaknem 9000 kilométeres vezetékhálózatán benzint, gázolajat, repülőgép-üzemanyagot és egyéb finomított kőolajszármazékokat szállít naponta mintegy 2,5 millió hordó mennyiségben,

és összeköti a Mexikó-öböl partján fekvő finomítókat a déli és a keleti parti államokkal.

A cég pénteken kapcsolta le a hálózatot, miután tudomást szerzett a támadásról.

Ennek következtében az üzemanyagszállítás az egész hálózaton leállt, és a cég informatikai rendszerét is részben le kellett kapcsolni.

A nyomozás jelenleg még a kezdeti szakaszában van, de egy kormányzati illetékes szerint profi kiberbűnözői csoport állhat az incidens mögött. Hozzátette, hogy a hatóságok azt próbálják megállapítani, hogy a DarkSide-nak nevezett kiberbűnözői csoport követte-e el az akciót.

A DarkSide rendszeresen hajt végre zsarolóvírusos támadásokat, és rendre elkerüli az egykori szovjet blokk országait.

A zsarolóvírusok zárolják és titkosítják a kiszemelt áldozat számítógépes rendszerét, és pénzt követelnek azért, hogy tulajdonosaik visszakaphassák az ellenőrzést informatikai rendszereik, számítógépeik, hálózatuk felett.

Fotó: Francois Picard / AFP

Bennfentes források arról számoltak be szerdán, hogy a Colonial Pipeline nem tervez fizetni a hackereknek.

Később bejelentették azt is, hogy

Joe Biden amerikai elnök szerdán rendeletet írt alá a szövetségi kibervédelmi képességek, valamint a magánszféra digitális biztonságának megerősítéséről.

A rendelet értelmében létrehoznak olyan egy szervezetet, amely kivizsgálja a jelentősebb hackertámadásokat, és új sztenderdeket írnak elő a kormányügynökségek által használt szoftverek számára. Többek között minden állami szervezetnél kötelezővé teszik a kétlépcsős azonosítást is, amely megnehezíti a felhasználói fiókok feltörését.

Kiersten Todt, a Kiberkészültségi Intézet igazgatója szerint az új szabályok, amennyiben megfelelően alkotják meg őket, gyökeres változást fognak hozni a kiberbiztonság területén.

Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke jó első lépésnek nevezte a rendeletet, ugyanakkor kijelentette azt is, hogy az Amerikai Egyesült Államok „egyszerűen nincs felkészülve” az államilag támogatott hackerek támadásaira.

A kongresszusnak cselekednie kell, többet kell tennie sérülékenységünk kezelése érdekében

– mondta.

Colonial kibertámadás Egyesült Államok Amerika DarkSide Colonial Pipeline
Kapcsolódó cikkek