Közélet

Egyre több tinédzser kerül kórházba Covid-fertőzés miatt

Egyre több tinédzser kerül kórházba koronavírus különböző variánsai miatt az Egyesült Államokban. Az amerikai Járványvédelmi Központ (CDC) arra biztatja a szülőket, hogy oltassák be gyermekiket.

Összefüggés lehet a koronavírus-fertőzés variánsai és aközött, hogy március-áprilisban egyre több tinédzser került kórházba az Egyesült Államokban Covid-19-fertőzés miatt – mondta pénteken a CNBC-nek Scott Gottlieb, az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) volt vezetője.

A Pfizer igazgatótanácsában is helyet foglaló szakember szerint aggasztó mértéket ölt a kórházban ápolt tinédzserek száma.

Azt látjuk, hogy ezek a variánsok minden korcsoportban jobban fertőznek. Emelkedett a fertőzés mértéke a felnőtteknél, de egyre több gyermeket ápolnak kórházba Covid-tünetek miatt. Mindez a mutánsok miatt van, különös tekintettel a brit variánsra (B.117)

– mondta Gottlieb.

Jelenleg a brit mutáns a legelterjedtebb az Egyesült Államokban – eddig 20 915 ilyen esetet jelentettek az amerikai Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) adatai szerint.

Fotó: AFP / Patrick T. FALLON

A CDC kutatói arra az eredményre jutottak, hogy az év első három hónapjában

Covid-fertőzéssel kórházba került tinédzserek egyharmada szorult intenzív osztályos kezelésre, míg 5 százalékuknál volt szükség gépi lélegeztetésre. Tinédzserkorú halálos áldozata ugyanakkor nem volt a járványnak az első negyedévben.

A növekvő kórházi esetszám miatt a CDC elnöke arra kéri a szülőket, hogy oltassák be gyermekeiket, és hangsúlyozzák számukra a maszkviselés fontosságát.

Nagyon aggasztó a kórházi kezelésre szoruló gyermekek száma, és szomorú látni, közülük mennyien kerülnek intenzív osztályra és/vagy lélegeztetőgépre

– mondta Rochelle Walensky.

A CDC a Pfizer vakcináját ajánlotta a 12 év felettiek számára.

Az oltással vethetünk véget a pandémiának. A CDC adati derűlátásra adnak okot, azt mutatják, hogy a járvány végéhez közelítünk az Egyesült Államokban. A célszalag azonban csak úgy szakítható át, ha minél többet felveszik a vakcinát

– tette hozzá Walensky.

járvány COVID-19 fertőzés Egyesült Államok tinédzserek intenzív osztály koronavírus járvány koronavírus USA lélegeztetőgép FDA cdc pandémia kórházi kezelés
Kapcsolódó cikkek