Közélet

Elmaradhat az áttörés a Biden-Putyin csúcson

Oroszország nem táplál illúziókat a két vezető találkozójával kapcsolatban.

Oroszország nem vár áttörést Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök június 16-án esedékes genfi csúcstalálkozójától – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy keddi moszkvai sajtótájékoztatón.

Oroszország nem táplál illúziókat és nem próbálja azt a benyomást kelteni, hogy áttörések vagy történelmi sordöntő döntések lesznek. De maga az a tény, hogy a két vezető nukleáris hatalom az első számú vezetők szintjén tárgyal egymással, természetesen fontos és támogatandó

– mondta Lavrov.

Fotó: Pavel Golovkin, Eric Baradat / POOL / AFP

A tácavezető úgy vélekedett, a két elnöknek meg kell beszélnie, hogy országuk milyen fenyegetéstől tart a közvetlen környezetében és a világpolitikai arénában. Nehezményezte, hogy mind nagyobb szabású hadgyakorlatait már közvetlenül az orosz határok közelében rendezik meg, ami szerinte nem kedvez a párbeszédnek és a problémamegoldási erőfeszítések összehangolásának.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője üdvözölte Washingtonnak azt az elhatározását, hogy

nem vezet be újabb szankciókat az Északi Áramlat-2 projekt ellen.

Megerősítette, hogy Oroszország továbbra is fel fogja használni az ukrán tranzitot az Európába irányuló gázexporthoz. Emlékeztetett arra, hogy Moszkva és Kijev szerződést kötött a gáztranzitról, amely még mindig hatályos.

Júniusban találkozik Biden és Putyin

A tervek szerint június 16-án ül tárgyalóasztalhoz Joe Biden és Vlagyimir Putyin Genfben.

Biden megválasztása óta ez lesz a két vezető első személyes találkozója, melyen többek között a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos nemzetközi egyezmények, az orosz beavatkozás az amerikai választásokba, Fehéroroszország helyzete, a klímaváltozás és a koronavírus is szóba kerül.

 

Szergej Lavrov Joe Biden Oroszország Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek