Közélet

Ezekbe az országokba már korlátozások nélkül utazhatunk

Ausztriából, Horvátországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából június 23-tól korlátozások nélkül lehet belépni Magyarország területére, kivéve légi úton – derült ki a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályból.

A kormány módosította a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) kormányrendeletet – hívta fel a figyelmet a Turizmus.com, emlékeztetve arra, hogy Szijjártól Péter külgazdasági és külügyminiszter pár napja jelentette be, hogy Magyarország ezen a héten megszünteti a belső schengeni határain a határátkelőhelyek őrzését és megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt átkelőhelyeket.

Fotó: Shutterstock

A Magyar Közlönyben kedden megjelent módosító rendelet ennél tovább is ment azzal, hogy nemcsak a belső schengeni határokat nyitja meg, hanem – Ukrajna kivételével –

minden Magyarországgal szomszédos országból, így Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból és Szlovéniából június 23-tól egyaránt lehetővé teszi a korlátozások nélküli belépést Magyarország területére, kivéve légi úton.

A határnyitás nem állampolgársághoz, hanem határátkelőhelyekhez kötött, e szerint a nevesített hat ország szárazföldi és a vízi határátkelőhelyein állampolgárságtól függetlenül bárki szabadon beutazhat Magyarországra, azaz az innen érkezők számára – beleértve a hazatérő, de védettségi igazolvánnyal nem rendelkező magyarokat is – lényegében megszűnt a karanténkötelezettség.

Fotó: Shutterstock

A Turizmus.com hozzáteszi: a határnyitás nem érinti a szállodák, éttermek, fürdők, múzeumok és más attrakciók látogatására vonatkozó korlátozások feloldását;

a védettségi igazolványhoz kötött szolgáltatásokat továbbra is csak azon országok állampolgárai vehetik igénybe, amelyekkel Magyarország egy- vagy kétoldalú megállapodást kötött az oltási igazolások elfogadásáról.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek