Közélet

Forradalmi újítás a rákkezelésben

Európában Magyarországon alkalmazzák elsőként a pajzsmirigyrákkal diagnosztizált betegeknél a vágás nélküli műtéti eljárást. Három évvel ezelőtt indult egy program a nyitott műtét nélküli technológia kidolgozására a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben.

A rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésének kifejlesztésére irányuló egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatta, a projekt összköltsége 291 millió forint volt.

A vágás nélküli beavatkozás a betegeknek forradalmi újítást jelenthet a rákkezelésben, az országnak pedig hatalmas előrelépés lehet az egészségügyi innovációk területén

– mondta a Világgazdaságnak Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusa. Hozzátette: a rádiófrekvenciás ablációs kezelés lényege, hogy vékony tűvel megszúrják a pajzsmirigy rákos daganatot, felmelegítik a szövetet, a keletkezett hő pedig elpusztítja a kóros sejteket. A folyamatos ultrahang képpel vezérelt hőablációs minimál-invazív eljárás a többéves nyomon követéses tanulmányok alapján ugyanolyan eredményes, mint a hagyományos műtét.

Fotó: Premier Med

Az ambulánsan elvégezhető vágás nélküli műtét során nincs fertőzésveszély, nem marad heg, jelentősen lerövidül a felépülési idő, csökken a beavatkozástól való szorongás, emellett a kezelés sokkal olcsóbb, mint a fekvőbeteg-ellátásban nyújtott műtéti megoldások.

Az egészségügyi csúcsinnováció, a technológia alkalmazása rosszindulatú elváltozásoknál áttörést hozhat a rákkezelésben. Az eljárás iránt már most jelentős a külföldi szakmai érdeklődés, így ez biztosíthatja a kutatásra fordított megtérülését – tette hozzá Deák Pál Ákos.

Elmondta, hogy nemzetközi kutatásokat folytatnak annak érdekében, hogy az eljárást hamarosan minél több szerv kezelésére és azok rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek gyógyítására is alkalmazzák majd. Kiemelte: a kutatóintézet különleges innovációra készül, hiszen bekapcsolódik a Semmelweis Egyetem oktatási rendszerébe. Eddig 13 magyar és külföldi diák sajátította el a legújabb műtéti technikát az oktatóközpontban.

Fotó: Premier Med

A kutatóintézetben egy másik egyedülálló kezelést is alkalmaznak, a jóindulatú emlődaganatoknál,

erről már Forrai Gábor radiológus, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság volt elnöke, a Magyar Radiológusok Társaságának vezetőségi tagja beszélt. A krioabláció nagyon alacsony hőmérsékleten, célzottan pusztítja el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket, a nyitott műtétre jellemző visszamaradó hegek nélkül. A technológia fájdalommentes és ambulánsan elvégezhető. A fagyasztást követően a daganatok fél év alatt felszívódnak. A kontroll vizsgálatok eredményei átlagosan azt mutatják, hogy a kezelést követő egy hónapon belül már 30 százalékkal csökken a fibroadenomák mérete.

Mindkét eljárást régóta hatékonyan alkalmazzák a tengerentúlon többféle tumorfajtánál, így a szakemberek bíznak benne, hogy hamarosan – Európában először – Magyarországon nyílik lehetőség

a rosszindulatú daganatok kezelésére ezekkel az eljárásokkal. A Premier G. Med cégcsoport tavalyi árbevétele 2,5 milliárd forint volt, nyereségük 221 millió forintra rúgott. Közel tíz évvel ezelőtt készült el Nagytarcsán saját logisztikai központjuk, erre nagyságrendileg 460 millió forintot fordítottak.

Deák Pál Ákos
Kapcsolódó cikkek