Közélet

Indiai-brit hibrid miatt terjedhet a járvány Vietnámban

A koronavírus sokáig elkerülte a délkelet-ázsiai országot, most drasztikus lépésekkel próbálnak védekezni a meglóduló járvánnyal szemben.

Ho Si Minh-város mind a 9 millió lakóját tesztelnék a vírusra, emellett csak a létfenntartás miatt hagyhatják el a lakók otthonaikat – írja az AP hírügynökség. A nem létfontosságú üzleteket be is zárják.

Az állami Vietnam News szerint naponta 100 ezer embert tesztelnének, továbbá egy protestáns missziót vezető párt is vádolnak veszélyes fertőző betegségek terjesztésével és rossz higiéniás körülményekről írnak.

A Revival Ekklesia misszóhoz legalább 145 fertőzéses eset kötődik és a városrészt, ahol a templom található lezárták, azóta országszerte minden vallási rendezvényt megtiltottak. A házaspárt nem azonosították és nem tartóztatták le.

Fotó: Hoang Khanh / AFP

Április vége óta a koronavírus elterjedt az ország mind a 31 tartományában elterjedt és több mint 4 ezren el is kapták, ami a duplája a járvány kezdete óta számolt korábbi eseteknek.

Néhány fertőzött a brit és az indiai változat hibridét kapta el, ami könnyebben fertőzhet, mondta az ország egészségügyi minisztere szombaton. Ez magyarázhatja a fertőzés gyors terjedését is.

A 96 millió lakosú országból 1 millióan kaptak AstraZeneca oltást, a Pfizer az év végéig ígérte 30 millió adag szállítását és az ország a Modernával is tárgyal.

 

Vietnám koronavírus járvány koronavírus
Kapcsolódó cikkek