Közélet

Még 16,5 millió adag vakcina érkezik

Magyarországon a nyár biztonságosabb és szabadabb lesz, mint más európai országban – mondta György István, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Hozzátette:

a magyar családok már megszabadultak a korlátozások jelentős részétől. A magyar lakosság 54 százaléka oltott, szemben a 39 százalékos uniós átoltottsággal, megelőztük Németországot és Belgiumot is.

A legtöbb európai országban 40 százalék körül van az átoltottság Romániában pedig alig 23 százalék – hívta fel a figyelmet az Miniszterelnökség államtitkára.

Magyarországon eddig 5,2 millióan kapták meg az első oltást, 3,8 millióan pedig már a második vakcinán is túl vannak. Eddig 5 267 ezren regisztráltak védőoltásra 92 százalékuk már fel is vette a védőoltást

– tette hozzá György István. Hangsúlyozta, a kórházakban, a szakrendelőkben kevesebb oltópont is elégséges lesz. Ugyanakkor jelenleg van oltás bőven főleg a Sinopharm vakcina és a Pfizer oltás elérhető el, de korlátozottan van Szputnyik oltás és egyes oltópontokon van Moderna és Janssen vakcina is.

Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A heti vakcinakiszállításokat a házorvosok igényeihez szabja az oltási munkacsoport. Vakcinahiánytól nem kell tartani – mondta György István. Pfizer vakcinából 6,5 millió adagot, a Modernából 1 millió adagot, a Janssenből 4 millió adagot, az AstraZenecaból pedig 5 millió adagot várunk még az elkövetkezendő hónapokban.

Az elmúlt 24 óra adatait ismertetve Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta:

269 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 805 571 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 26 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 818 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 711 105 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 64 648 főre csökkent. 702 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 78-an vannak lélegeztetőgépen.

Már három esetben azonosították az indiai vírusvariánst Magyarországon, az betegeket ellátó egészségügyi személyzetet letesztelték, de egyikük sem kapta el az indiai mutánst.

Kiemelte: július 1-től újra lesznek napközis táborok, de csak szigorú szabályok között tarthatók meg. Csak egészséges gyerek mehet a táborba és erről nyilatkozni kell a szülőknek, valamint a 18 év feletti csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt a táborokban.

járvány vakcina oltás Galgóczi Ágnes
Kapcsolódó cikkek