Közélet

Moszkvában ismét szigorítanak a járvány miatt

Kedden Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester úgy döntött, hogy

a járványhelyzet romlása miatt betiltja az 500 fősnél nagyobb rendezvényeket az orosz fővárosban, mind bel-, mind kültéren.

Be kell zárni a szurkolói zónákat és a táncos helyeket is, ahol nincs ülésrend, ezeken a helyeken a befogadóképesség sem számít. Ugyanakkor azokra a helyekre, melyek képesek olyan részeket kialakítani, melyek csak a védőoltást igazoló QR-kóddal látogathatóak, nem vonatkozik a tiltás.

Az 500 fősnél kisebb koncertek, színházi és mozielőadások, szórakoztató és sportrendezvények folytatódhatnak, ám azt javasolják, hogy

követeljék meg a védettséget igazoló QR-kódot.

A következő hétfőtől a vendéglátóipari létesítményeket is csak védett vagy 3 napnál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkező vendégek látogathatják. A védettséget igazoló QR-kód a fővárosi vagy az állami online ügyfélszolgálaton szerezhető be.

A kávéházak és éttermek csak akkor fogadhatnak vendégeket, ha rendelkeznek a QR-kódokat ellenőrző rendszerrel, egyébként csak kiszállításra dolgozhatnak. A moszkvai polgármester egyúttal meghosszabbította annak a korábbi rendeletének a hatályát, amelynek értelmében az éttermek és a szórakozóhelyek 23 és hat óra között nem fogadhatnak vendégeket, és továbbra is zárva maradnak a játékszobák és az állatkertek is.

A polgármester közölte, hogy a járványhelyzet továbbra is nagyon súlyos, a moszkvai rendszer egészségügyi tartalékainak teljes mozgósítására van szükség, és

több mint 14 ezer embert kezelnek a fővárosi kórházakban koronavírusos fertőzéssel.

A főváros önkormányzata szerint eddig több mint kétmillióan kapták meg az oltást a városban. Dmitrij Peszkov szóvivő a Kreml támogatásáról biztosította a moszkvai polgármester intézkedéseit.

Fotó: Anton Denisov / Sputnik / Sputnik via AFP

Elmondta, hogy a járványhelyzet megköveteli az „energikus intézkedéseket” és arról is beszélt, hogy

akik nem oltatják be magukat, azokat valamilyen formában hátrányok fogják érni.

Peszkov ezt Tatyjana Moszkalkova emberi jogi biztos be nem oltott emberek diszkriminációjáról szóló kijelentése kapcsán mondta.

Tyimur Ivanov, a védelmi miniszter helyettese szerint a fegyveres erőknél 900 ezer embert oltottak be, ami a személyi állomány 85 százaléka, így ott kialakult a kollektív immunitás, hiszen a katonai tárca tisztifőorvosának rendelete alapján a fegyveres erőknél a katonák, a szociális intézmények alkalmazottjai és a szövetségi tisztségviselők számára július 18-tól kötelezővé tették az oltást. Az újonnan behívott mintegy 134 ezer sorkötelest július 15-től kezdik el oltani.

A belügyminisztérium bejelentette, hogy augusztusig beoltatja azon alkalmazottjainak 60 százalékát,

akik még nem estek át a betegségen. Mihail Murasko egészségügyi miniszter szükségesnek nevezte a felsőoktatási intézmények hallgatóinak kötelező beoltását az új tanév előtt.

Vlagyimir Guscsin, az első orosz vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet laboratóriumvezetője kijelentette, hogy a Szputnyik V hatásos a SARS-CoV-2 indiai változatával szemben is, és „gyakorlatilag 10 százalékban” kizárja a nehéz lefolyású és a halálos végkimenetelű megbetegedést. A szakember ugyanakkor azt javasolta, hogy oltassa be magát, aki már régen esett túl a betegségen, vagy fél évnél régebben kapta meg a vakcinát.

Oroszországban a keddi hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 16 715-tel 5 350 919-re emelkedett.A legtöbb új esetet Moszkvában (6555), Moszkva megyében (1871), Szentpéterváron (1065), Nyizsnyij Novgorod megyében (269) és Voronyezs megyében (201) észlelték.

járvány vakcina koronavírus oltás Oroszország Moszkva korlátozások
Kapcsolódó cikkek