Közélet

Több milliós kárt okozott Ausztriában a jégeső

Sok millió euró kárt okozott az osztrák mezőgazdaságnak a csütörtökön lezúdult jégeső – közölte Kurt Weinberger, az osztrák mezőgazdasági biztosító (Österreichische Hagelversicherung) igazgatótanácsának elnöke.

Jelenleg 28 millió euróra (mintegy 9,8 milliárd forint) becsüljük a mai viharok következtében a mezőgazdasági terményekben Felső-Ausztria és Alsó-Ausztria tartományokban keletkezett teljes kárt

– mondta Kurt Weinberger.

(7,380) ANTES DEL FIN. CAERÁ MASIVAMENTE NIEVE Y GRANIZO JAMAS VISTO EN LA TIERRA, PERO EN LA GRAN TRIBULACIÓN ESTO SERA CATASTRÓFICO (JOB 38:22,23)

„MÁS IMÁGENES: TERRIBLE TORMENTA DE GRANIZO AZOTA A LA CIUDAD DE GMUNDEN EN AUSTRIA” pic.twitter.com/s2556jtlNQ

— CRISTO VIENE PRONTO, NOTICIAS (@VieneNoticias) June 24, 2021

A nyugat felől érkezett zivatarfelhők az esti órákban az ország nagy része fölött levonultak.

https://www.youtube.com/watch?v=j8Cwy01CDPg

Fotó: AFP/Florian Eckl/dpa (illusztráció)

A jégeső okozta károk közül a legtetemesebb, mintegy 19 millió eurós része (mintegy 6,6 milliárd forint) a Csehországgal és Szlovákiával határos Alsó-Ausztriában keletkezett.

Különösen Zwettl, Gmünd, Tulln, Hollabrunn és Mistelbach járások voltak érintettek, de Neunkirchen és Bruck an der Leitha járásokból is jelentettek károkat.

Kein Wunder, haben wir unterhalb der Grenze auch mitbekommen. Mistelbach/Eibesthal pic.twitter.com/ac7BEBsxsR

— Klaus Spitzbart Kleewein (@klaus_spitzbart) June 24, 2021

Sok helyen – például Hollabrunnban – teniszlabda nagyságú jégeső esett.

A gabonától a borszőlőig összesen mintegy 26 000 hektáron keletkezett kár. A szántóföldi növényállomány sok helyütt felismerhetetlenné vált

– összegezte Josef Kaltenböck, a mezőgazdasági biztosító Alsó-Ausztria keleti régióvezetője. A Csehországgal és Németországgal határos Felső-Ausztriában az újabb károk mintegy kilencmillió eurót tesznek ki. „Minden mezőgazdasági termény érintett, az őszi árpa a fő termény – a kár mértéke a teljes veszteségig terjed” – mondta Wolfgang Winkler, a biztosító regionális vezetője. Ebben a régióban már kedden is mintegy 22 millió eurós mezőgazdasági kár keletkezett a heves jégeső miatt.

kár időjárás jégeső Ausztria
Kapcsolódó cikkek