Közélet

Túl sok vakcina van Romániában

A román kormány kérésére nem érkezik több vakcina az országba, mert nem tudják a tervezett ütemet tartani az oltási programban és már most is jelentős készletekkel rendelkeznek.

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár szerint júniusban 7,1 millió oltóanyag helyett csak 2,6 milliót kért Románia.

Mivel az előre látható volt, hogy egy idő után többlet alakulhat ki, így az Európai Bizottság által kötött szerződés szerint lehetőség van a vakcinák továbbadására vagy értékesítésére.

Erre azonban a román törvények még nem adnak lehetőséget és mivel az eddig érkezett 15 millió dózis mindössze 60 százalékát sikerült felhasználni, a felhalmozott készletek szavatossága is lejárhat.

Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

Az országban egy hónapja még napi 120 ezer embert tudtak beoltani, azonban az oltási kedv csökkenésével ez 50 ezer alá csökkent.

A 19,3 millió lakosú országban eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltáskampány koordinátora szerint 11 oltóközpontot be is kellett zárni az alacsony oltási kedv miatt, míg 127 helyen a nyitvatartási idő csökkent.

Az országban található csaknem ezer oltóközpont közül több mint 400 a kapacitása felét sem tudta produkálni.

A katonaorvos úgy gondolja, hogy ősszel ismét felerősödhet a járvány, ahol a delta variáns lehet a legelterjedtebb. Épp ezért fontos, hogy mindenkihez eljussanak az oltóanyagok, aminek érdekében mozgó oltópontokat is létre hoznak.

Románia vakcina oltás oltási hajlandóság oltási program
Kapcsolódó cikkek