A futball és az atlétika a legnépszerűbb olimpiai számok globális szinten, a világverseny iránti általános érdeklődés azonban sok országban rendkívül alacsony. Bár az olimpia imdzse, társadalmi elismertsége szilárd, és jelentős egyetértés van abban, hogy a világverseny segítené a normális élethez való visszatérést, a világ lakosságát megosztja a játékok megrendezésének kérdése. A világeseményt egyik legerősebben ellenző nemzet éppen a házigazda Japán, míg öt magyarból mindössze kettő van a megrendezés mellett, ami megfelel a globális átlagnak.

A hivatalosan július 23-án kezdődő játékokról világszerte megkérdezett 19 510 válaszadó 80 százaléka szerint az olimpia pozitív társadalmi üzenetet hordoz, inspirálja a jövő generációt, hogy sportolásba kezdjenek. Körülbelül kétharmados többség véli úgy, hogy a versenysorozat segít kilábalni a Covid által teremettet általános lelki válságból, és újra összehozza az ország lakosságát.

Az Ipsos kutatásába bevont 28 országból ugyanakkor mindössze hét országban vannak többségben az olimpiát támogatók, az azt ellenzőkkel szemben.

Fotó: Ipsos

A Covid világjárvány idén nyáron is érezteti negatív hatásait, amit a vírus újabb variánsainak terjedése tovább erősít. Világszinten 42 százalék a Japánban megrendezésre kerülő olimpia támogatottsága, amelynél jelentősen erősebb kiállás Törökországban, Szaúd-Arábiában, Oroszországban, Lengyelországban és Olaszországban tapasztalható. A másik végletet Dél-Korea és Japán képviseli.

Magyarország a globális átlagtól kissé lemaradva, 40 százalékos támogatottságot mutat, amivel a rangsor középső részén, olyan sportnagyhatalmakkal együtt helyezkedik el, mint Kína, Ausztrália vagy Németország.

A tokiói játékok nem élveznek kiemelkedő figyelmet, enyhe többségben vannak azok, akiket nem érdekel a hagyományos sportesemény. A magyarok sem gondolják ezt másképp,

a felnőtt lakosság mindössze 42 százaléka érdeklődik valamilyen szinten a világverseny iránt.

Fotó: Ipsos

A leglelkesebb nemzet egyértelműen az indiai. A házigazda japánok, továbbá a szomszédos koreaiak, valamint Európában a belgák és a franciák kis érdeklődést mutatnak a kutatás eredményei alapján.

A legjobban várt olimpiai számok globális sorrendje jelentősen eltér a magyarok preferenciáitól. Míg a 28 országos átlag a futball és az atlétika vezető pozícióját mutatja, nálunk a vízi sportok és a kézilabda is megelőzi ezeket fontosságban (ezzel mindkét sport esetében világelső rajongó a magyar lakosság).

Általánosan kijelenthető, hogy az egyes országok kultúrája, múltja és sikerei fényében jelentős eltérés mutatkozik a sportrajongók érdeklődési körében.

Forrás: Ipsos

Az első helyen végző futballt várhatóan Szaúd-Arábia népe követi legintenzívebben (Japán legkevésbé), míg az atlétika kiemelt követőinek a dél-afrikaiak bizonyulnak. A házigazda japánok nemzeti sportjukat, a baseballt és softballt követik legnagyobb lelkesedéssel a fent már említett sportágakon túl.