Az európai éjszakai bárok és szórakozóhelyek újranyitásával egy időben ismét nőtt a koronavírus-fertőzöttek, különösképp a gyorsan terjedő delta variánssal megfertőzöttek aránya a fiatalok között, hiszen a 18 és 30 év közöttiek közül sokan még nem védettek a vírussal szemben – írta a CNBC.

Fotó: Controluce via AFP

Hollandiában és Spanyolországban is kinyitottak a szórakozóhelyek júniusban, azonban mindkét ország hamar felülírta döntését a kialakult koronavírushelyzet miatt. Hollandiában június 26-án nyitottak ki a szórakozóhelyek, a kormány azonban hamar megbánta döntését, és két héttel később ismét bezáratta az éjszakai egységeket, miután egyre több fiatal produkált pozitív tesztet. Júliusban például több mint ezer koronavírusfertőzést hoztak összefüggésbe egy Utrechtben megrendezett zenei fesztivállal. 

Lawrence Young, a Warwick-i Orvosi Egyetem professzora úgy nyilatkozott, hogy a hollandiai eset Anglia számára is figyelmeztetésértékű lehet. 

Ha a holland adatokat nézzük, egyértelmű, hogy az éjszakai szórakozóhelyek újranyitása eredményezte az esetszámok gyors növekedését. Egy hét alatt a nyolcszorosára nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, és a legtöbbjük a 18-29 év közötti korcsoporthoz tartozik.

— mondta Young. 

Nem akarok vészmadárkodni, de ha megnézzük a vasárnapi képeket a pubok újranyitásáról, elkerülhetetlennek tűnik, hogy újabb korlátozó intézkedéseket vezessünk be, különösképp, hogy a 18 és 30 év közöttiek körében sokan még nincsenek beoltva vagy nem rendelkeznek megfelelő fokú védettséggel.

Hollandiához hasonlóan Spanyolország is optimista volt a tekintetben, hogy éjszakai szórakozóhelyeit újranyithatja. 

Bár a spanyol kormány júniusban úgy határozott, hogy a nyári szezonra — szigorú feltételek mellett — kinyithatnak az éjszakai egységek, az esetszámok Hollandiához hasonlóan növekvő tendenciát mutattak, így több régió is a klubok ismételt bezárása mellett döntött.

Katalónia regionális kormányszóvivője, Patricia Plaja szerint nem tehetünk úgy, hogy legyőztük a vírust. 

Az adatok aggasztóak és a fertőzések száma exponenciálisan nő.

Gustavo Ferrert, a barcelonai Macarena Club társtulajdonosát érzékenyen érintette a szórakozóhely ismételt bezárása.

Az újabb intézkedések nagyon frusztrálóan hatottak ránk, hiszen úgy gondoltuk a hatóságok előzetesen alaposan felmérték a helyzetet, mielőtt engedélyezték volna az újranyitást. Ennek ellenére két héttel a nyitás után ismét be kellett zárnunk.

— mondta Ferrer.

A brit kormány a hét elején jelentette be, hogy az éjszakai klubokba való belépés és a tömegrendezvények látogatásának feltétele lesz a koronavírus elleni védőoltás.

Egyértelmű kapcsolat fedezhető fel az éjszakai élet és a koronavírus-fertőzések emelkedő rátája között, hiszen a szórakozóhelyeken nehezebb betartani a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályokat, különösképp, ha az alkohol is képbe kerül.

— nyilatkozta Chris Lutterodt, a Brit Egészségügyi Dolgozók Egyesületének szóvivője.

Nem szabad elfeledkeznünk arról a tényről, hogy az első vakcina még nem feltétlenül ad megfelelő védelmet a koronavírus ellen. Fontos követnünk a kormány által kiadott utasításokat és be tartani a fizikai távolságra vonatkozó előírásokat