Végleges döntés várható hétfőn arról, hogy a brit kormány egy hét múlva feloldja-e a koronavírus-járvány miatt elrendelt, még érvényben lévő utolsó korlátozások nagy többségét Angliában. A döntést Boris Johnson miniszterelnök jelenti be esti sajtótájékoztatóján. 

Johnson az előzetes várakozások szerint megerősíti a korlátozások feloldásának jövő hétfői időpontját, bár továbbra is óvatosságra és felelősségteljes magatartásra inti a lakosságot. 

A brit kormány a múlt hónapban az eredeti, 

június 21-i időpontról négy héttel későbbre, július 19-re halasztotta az angliai jogi korlátozások megszüntetését, azzal a céllal, hogy az oltási kampány lépést tudjon tartani a fokozottan fertőzőképes, Nagy-Britanniában dominánssá vált delta koronavírus-variáns terjedési ütemével. 

A Downing Street hétfői tájékoztatása szerint a halasztás eddigi három hete alatt 6,8 millió első és második dózist adtak be Angliában a koronavírus elleni vakcinákból. 

A londoni miniszterelnöki hivatal idézte az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) és a Cambridge-i Egyetem közös elemzését is, amely arra vall, hogy a nagy-britanniai oltási kampány egyedül Angliában 8,5 millió koronavírus-fertőződést és 30 ezer halálesetet akadályozott meg. 

Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto /AFP

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a koronavírus elleni oltás első dózisából az Egyesült Királyság egészében eddig 45 881 721-en részesültek, közülük 34 764 511-en a második adagot is megkapták. 

Ez azt jelenti, hogy a brit felnőttek 87,1 százalékát már beoltották a vakcina első adagjával, 66 százalék, vagyis a felnőtt lakosság kétharmada mindkét dózist megkapta. 

A kormány célkitűzése az, hogy július 19-ig, 

a még érvényben lévő jogi korlátozások zömének tervezett feloldásáig a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja az első oltási dózist, szeptember közepére pedig minden felnőttnek mindkét oltási adagot beadják. 

A Downing Street hétfői közleménye szerint a korlátozások feloldásának július 19-i valószínű időpontja közelebb esik a nagy-britanniai nyári iskolai szünet kezdetéhez, és a vakáció időszakában várhatóan alacsonyabb lesz a fertőzések terjedési üteme. 

A londoni miniszterelnöki hivatal azzal érvel, hogy amennyiben a korlátozások feloldását későbbre halasztanák, a téli szezonális betegségek, például az influenza miatt nőhetne az állami egészségügyi szolgálatra (NHS) nehezedő nyomás. 

A Downing Street felhívása szerint létfontosságú, hogy mindenki beadassa magának mindkét oltási adagot. 

Boris Johnson hivatala felidézte a PHE legutóbbi vizsgálati adatait, amelyek egyértelműen azt mutatják, hogy a vakcinák nagyon hatékonyak a delta vírusváltozattal szemben is. 

Az angliai közegészségügyi szolgálat számításai alapján a Pfizer-BioNTech vakcinája mindkét adag beadása után 96 százalékos, az Oxford-AstraZeneca oltóanyaga ugyancsak két dózis esetén 92 százalékos hatékonysággal veszi elejét a koronavírus delta variánsa okozta fertőződésből eredő, kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések kialakulásának. 

Súlyos megbetegedések és halálesetek ezután is lesznek, de sokkal kisebb számban, mint az oltási program kezdete előtt – hangsúlyozta a londoni miniszterelnöki hivatal.