Olaszországban bevezették a Szicíliára és Szardíniára érkező turisták szigorúbb ellenőrzését, mert az idegenforgalom újraindulásával romlottak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos mutatók, és ismét városokat kellett lezárni.

A több mint tízezres lakosú Rieri a harmadik város Szicíliában, amely csütörtökön újból vörös zónába került át a fertőzöttek számának veszélyes növekedése miatt. Kéthetes karanténba helyezték a közeli Mazzarinót, valamint Piazza Armerinát is.

Fotó:  Francesco Militello Mirto / NurPhoto via AFP


Nello Musumeci szicíliai kormányzó kötelező tesztelést rendelt el a Spanyolországból, Portugáliából és Máltáról, valamint EU-n kívüli országokból érkezők számára attól függetlenül, hogy be vannak-e oltva vagy sem.

Az ötmilliós szigeten az elmúlt egy hónapban 2,92-re emelkedett a vírus reprodukciós rátája a veszélyességi küszöbértéknek tartott korábbi kevesebb mint egyről. 

A tartományi elnök csütörtöktől kampányt indított a lakosság minél gyorsabb átoltására még szeptember előtt,

ugyanis eddig a szicíliaiak kevesebb mint fele kapott első dózist.

Hasonlóképpen Szardíniában is leállították az eddigi szabad belépést, és a kikötőkben és repülőtereken ismételten ellenőrzik az érkezőket. Helyi sajtóhírek szerint a napi esetszám növekedése miatt a szardíniai szállodákban elkezdték lemondani a foglalásokat.

Egész Olaszországban megközelítette az egyes értéket a vírusfertőzés terjedésének gyorsaságát jelző reprodukciós ráta:

mindez a szigorítások esetleges visszavezetését jelentheti, például a maszk kötelező használatát szabadtéren is.
A kormány közölte, hogy kedden dönt az esetleges intézkedésekről, hangsúlyozva, hogy a kórházak Covid-19-osztályai továbbra is majdnem teljesen üresek. Az utóbbi egy héten azonban a napi esetszám a korábbi hét kétszeresére emelkedett a delta variáns terjedése miatt, melynek tetőzését a számítások szerint augusztus végére várják.

A hatvanmilliós országban 25,7 millióan kaptak két adag védőoltást, ami 47,7 százalékos átoltottságnak felel meg.

A vakcinázás felgyorsítására a kormány kötelezővé akarja tenni az olasz és egyben európai uniós védettségi igazolás használatát a repülőkön és vasúton való utazáshoz, a sport- és kulturális eseményeken való részvételhez, valamint felmerült, hogy az éttermek és bárok belső tereibe is csak átoltottan lehessen belépni, ami a vendéglátási ágazat azonnali tiltakozásához vezetett.
Az oltást továbbra is a vakcinahiány lassítja, mivel jelenleg majdnem kizárólag a Pfizer/BioNTech oltóanyagát használják.