Tizennyolc százalékkal nőtt Horvátországban az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az előző héthez képest, és míg tavaly ugyanebben az időszakban átlagban 66 új esetet regisztráltak naponta, ez a szám most 104 — mondta Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

Fotó: Shutterstock

A turisztikai szezon elején vagyunk, és rosszabb a helyzet, mint tavaly, ez figyelmeztetés, hogy be kell tartani a járványügyi intézkedéseket

 — hangsúlyozta Krunoslav Capak.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője szerint a fertőzés terjedését az ellenőrizetlen tömeges összejövetelek okozzák.

Mint mondta, be kell tiltani azokat a rendezvényeket, amelyeket nem lehet ellenőrizni. A tárcavezető továbbá bejelentette azt is, hogy fokozottabban fogják ellenőrizni a járványügyi korlátozások betartását.

Csütörtöktől az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ kockázatosabb besorolás alá helyezte az egész horvát tengermelléket, amely már csak egy lépésre áll attól, hogy a piros jelzésű, súlyosan fertőzött régiók listájára kerüljön.
Vili Beros egészségügyi miniszter szerint ez elég figyelmeztetés arra, hogy a járványt komolyan kell venni. 

Megvannak a feltételek ahhoz, hogy a tengermellék újra zöld besorolásúvá váljon, és megmentsük a turisztikai szezont. A kulcs a mi kezünkben van

 — mondta.

Horvátországban csökkent az oltakozási hajlandóság, a lakosságnak mindössze valamivel kevesebb mint 39 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát. A legkevesebben éppen a tengermelléken oltatták be magukat. Az országos járványügyi intézkedések hatályát a kormány csütörtöki döntésével július 31-ig meghosszabbította, így a kávéházakban továbbra is csak ülővendégeket szolgálhatnak ki, a beltéri kiszolgálás pedig továbbra sem engedélyezett. Zárt térben továbbra is maszkot kell hordani.

Az elmúlt 24 órában 131 új fertőzöttet azonosítottak,

így a járvány kezdete óta meghaladta a 361 ezret az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma. A vírus okozta betegség szövődményeiben egy beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8234-re emelkedett.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 64 új fertőzöttet szűrtek ki,

ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. A vírus szövődményeivel összefüggésben az elmúlt 24 órában senki nem halt meg. 
A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 865 448-an kaptak védőoltást, közülük 760 624-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 41, illetve 36 százaléka.

Az ORFK közleménye szerint a Horvátországba utazóknak érdemes még indulás előtt kitölteniük, valamint kinyomtatniuk azt a regisztrációs lapot, amellyel kikerülhetik a várakozást, és felgyorsíthatják a határátlépést. A dokumentum kitöltése nem kötelező, de hozzájárul a várakozási idő csökkentéséhez – írja honlapján a police.hu.