Közélet

Túl a válságon a munkaerőpiac

A foglalkoztatás nem csak, hogy elérte a járvány előtti szintet, de még idén jelentősen bővülhet is az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint.

Bodó Sándor keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a élénkülését mutatja, hogy ma már több mint 4,5 millióan dolgoznak, az előző hónaphoz képest 47 ezerrel többen. A munkahelyvédelmi intézkedések 1,6 millió ember munkájának megőrzéséhez vagy megteremtéséhez járultak hozzá.

A foglalkoztatási táta 72,3 százalékon áll, ami fél százalékkal magasabb a tavalyinál, és már most kevesebb a munkanélküli, mint a járvány előtti utolsó hónapban. Így Magyarországon a hatodik legalacsonyabb a a az unióban, 2021 első negyedévében a tagállamok közül itt bővült leginkább a foglalkoztatás az államtitkár szerint.

Bodó arról is beszélt, hogy a foglalkoztatás szerkezete is átalakult: kevesebb a közmunkás és a külföldön dolgozó, míg a tudásalapú ágazatokban nőtt a munkavállalók száma, főképp tudományos, műszaki, építőipari területen. A kedvező adatok hátterében a válságkezelő programok állnak, csak a bértámogatás az elmúlt hónapban több mint 15 ezer munkavállalónak segített elhelyezkedni és a kormány célja továbbra is az, hogy mindenkinek legyen munkalehetősége, aki tud dolgozni.

A gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár közölte, hogy a kilábalást az eddigi legnagyobb vállalkozásfejlesztési program segíti. György László hangsúlyozta, hogy a beruházási, képzési, munkahelyteremtési támogatások legalább annyi vállalkozást érnek majd el a következő másfél évben, amennyit korábban legfeljebb másfél évtized alatt.

Fotó: Imre György / Békés Megyei Hírlap

Az államtitkár személyes tapasztalatai szerint a vállalkozókat megviselte a válság, ezért meg kell erősíteni őket, hogy befektetéseket tervezhessenek. Sürgette egyúttal a külföldi vállalatok nagyberuházásainak ösztönzését is, mivel úgy véli, hogy a nemzetközi gazdasági rendszerek átalakulásával világcégek sora szervezi át a termelését, és a korábbinál versenyképesebb célpontot keres a tevékenységének.

György László szerint a kormány azt szeretné elérni a fellendülést segítő programokkal, hogy a magyar gazdaság idei növekedése haladja meg az 5,5 százalékot, a válság előtti szinthez képest az év végére 50 ezerrel többen dolgozzanak, és a magyar munkaerőpiac magasabb hozzáadott értéket termeljen. Ha mindez sikerül, a gyermeket nevelő családok visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, Magyarország pedig elérheti az eddigi legmagasabb foglalkoztatási szintjét.

Az államtitkár több forrásból is lát lehetőséget a foglalkoztatás bővítésére. Egyrészt egyre többen költöznek haza külföldről, a rugalmasabb távmunkaszabályoknak köszönhetően pedig olyanok is elhelyezkedhetnek, akik korábban ezt nem tehették meg. Könnyebbé vált emellett a regisztrált álláskeresők, az alacsony végzettségűek, és 25 év alattiak foglalkoztatása, augusztusban pedig 70 milliárd forintos keretösszeggel elkezdődik a korábban bejelentett felnőttképzési pályázat – tette hozzá.  
 

munkanélküliség foglalkoztatás munkahelyteremtés
Kapcsolódó cikkek