A Fehér Ház a kínai kormányt gyanúsította meg a januárban elkövetett nagy szabású kibertámadások elkövetésével, amely többek között a Microsoft Exchange-t, a Microsoft levelezési szoftverét is érintette írja a Financial Times.

Fotó: Shutterstock

Egy kibervédelmi szakember szerint a januári kibertámadásban legalább 30 ezer szervezetet érintett volt,  különböző cégeket és helyi kormányzatokat is beleértve. Az Európai Tanács végtelenül felelőtlennek és károsnak ítélte meg a kibertámadási sorozatot, amely számos biztonsági kockázatot rejt magában és Európa-szerte jelentős gazdasági károkat okozhat a kormányzati intézményeknek és a magánszférának egyaránt.

A Fehér Ház nem árulta el, hogy a hackerek mely csoportja felelős pontosan a támadásokért. Az Egyesült Államok szövetségesei, az Európai Unió, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada, Új-Zéland, Japán és a NATO is támogatta az Egyesült Államok Kína elleni fellépését.

A feltételezések szerint a támadók automata gépjárművekkel, kereskedelmi légitársaságokkal kapcsolatos érzékeny információkhoz is hozzájutottak, valamint különböző fertőző betegségek (Ebola, HIV) dokumentumaihoz is hozzáfértek.