Kevés olyan termék van ma a világon, amely az ENSZ összes fenntarthatósági kritériumának megfelel, ezek közé tartozik a smaragdfa.

Fontos, hogy ezt a terméket a külföldi és a hazai ipari szereplők is megismerjék – hangsúlyozta Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár kedden Budapesten, az első Smaragdfa Fenntarthatósági Napon.
Az államtitkár elmondta: a kormány azon dolgozik, hogy ennek a kiváló terméknek ne csak Magyarországon, hanem külföldön is legyen jövője. 

Fontos, hogy a növényt a hazai iparágak szereplői, akik felhasználók lehetnek, megismerjék, elfogadják, és egy olyan termék legyen belőle, amely a fenntarthatóságot és a klímaváltozás elleni küzdelmet szolgálja

– tette hozzá Kovács Pál.

Fotó: Máthé Zoltán

Mint rámutatott, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében kiemelkedő szerepet játszik az atomenergia és a megújuló energiaforrások elterjedése. 

Fontos azonban, hogy emellett egyre nagyobb hangsúlyt kapjanak a szén-dioxidot elnyelő termékek, így például a smaragdfa is, amely az eddig ismert termékekhez képest akár tízszer több szén-dioxidot is képes megkötni

– emelte ki az államtitkár.
A smaragdfából már ma is több termék készül. A sajtótájékoztatón bemutatták egy hegedű terveit is. Mint Gáspár Károly hangszerész elmondta, a smaragdfa nagyon könnyű faanyagnak számít, ezért ideális a hegedűkészítéshez. A hangszer már félig elkészült, tesztelése szeptember végén várható.

Fotó: Máthé Zoltán

Hozzátette, hogy 

a smaragdfából készülő hegedűt szeretnék bemutatni a dubai világkiállításon is, valamint a jövőben csellót, brácsát és nagybőgőt is szeretnének készíteni a különleges faanyagból.

A smaragdfa egy Paulownia-hibrid, amelyet 8 országgal, 2 akadémiával, 6 egyetemmel és különböző kutatóintézetekkel, komoly tudományos kísérletekkel fejlesztett ki a Sunwo Zrt.
A smaragdfa többek között gyors, akár napi két centiméteres törzsnövekedésével,

tápanyagként használható, proteinben gazdag hatalmas leveleivel, valamint komoly pormegkötő és szélfogó képességével az ipari hasznosításon túl új alapokra helyezi a globális klímavédelmet is

– hangsúlyozzák az eseményre kiadott háttéranyagban.