Ausztriában hetek óta emelkedik a fertőzöttek száma, a legrosszabb a helyzet Kelet-Tirolban, ahol az elmúlt hét napban 332 új fertőzöttet azonosítottak, ami az országosnak valamivel több mint fele. Emiatt Tirol tartomány hétfőn bejelentette, hogy a járvány terjedését újabb szigorításokkal próbálja megfékezni, és szerdától számos új korlátozást vezetnek be – számolt be róla a Kurier.

Fotó: Shutterstock


A legdrasztikusabb lépésre két kelet-tiroli falu, az 1000 lakosú Innervillgraten és az 1400 lakosú Oberlienz lakóinak kell felkészülniük, a két települést ugyanis teljes karantén alá vonták. És – az oltottak és a betegségen nemrég átesők kivételével – a teljes népességet letesztelik.

Ráadásul az egész régióban szigorúbbak lesznek a rendezvényekre és a maszkhasználatra vonatkozó szabályok. A rendezvényekre vonatkozó limit 100 fő, ennél nagyobb létszámú eseményt tilos tartani. Emellett a rendezvény összes résztvevője számára kötelező a regisztráció, hogy az esetleges fertőzések esetén a kontaktszemélyek listája gyorsan felkutatható legyen.

A maszkviselési szabályok is szigorodnak, az FFP2-es maszk használata kötelezővé válik, s nemcsak a kereskedelmi egységekben és a közintézményekben, hanem valamennyi kültéri és beltéri eseményen.

A bejelentett intézkedések augusztus 11-én nulla órától lépnek érvénybe. A két településre vonatkozó teljes karanténra és a kilépéskor kötelező tesztelésre vonatkozó kötelezettség két hét múlva, augusztus 24-én éjfélkor jár le, a többi intézkedés a tervek szerint szeptember elsejéig tart.

Ausztriában eddig közel 3 360 000 fő kapta meg legalább az első koronavírus elleni vakcinát, ami 67,81 százalékos átoltottságot jelent.

Az elmúlt egy hétben 601 új fertőzöttet azonosítottak nyugati szomszédunknál. Az elmúlt 24 órában egy halálesetet jelentettek, ezzel már 10 751 osztrák állampolgár veszítette életét a járvány következtében. 176 beteg szorul kórházi kezelésre, és 40 főt kezelnek intenzív osztályon.