A tavalyival karöltve az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban a mérések kezdete óta — jelentette be csütörtökön az Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S), amely szerint az elmúlt hónapot szokatlanul magas hőmérsékletek kísérték Finnországtól kezdve egészen az Egyesült Államokig. 

Fotó: Gent SHKULLAKU / AFP

A globális átlaghőmérséklet tekintetében évről évre, vagy akár hónapról hónapra vannak kilengések. De végső soron, amit egyértelműen látunk, az egy globálisan észlelhető melegedés

— mondta Freja Vamborg, a szolgálat egyik vezető kutatója.

Az adatok szerint a tavalyival karöltve az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban 2019 és 2016 júliusai után.

Európa tekintetében csak 2010 júliusa volt melegebb az ideinél. Számos régiót sújtottak szélsőséges időjárási jelenségek idén júliusban, összhangban a kutatók előrejelzéseivel, amelyek szerint a globális felmelegedés hatására a hőhullámok rendszeresebbé és pusztítóbbá válhatnak, továbbá hevesebb esőzésekre kell számítani.


Az Egyesült Államokban és Kanadában júniustól mért rekord magas hőmérsékletek több száz ember halálát és erdőtüzeket okoztak. Kínában, Belgiumban és Németországban szélsőséges esőzések okoztak halálos áldozatokat követelő áradásokat. Ausztrália trópusi északi részén az elmúlt hónapban mérték az eddigi legmagasabb napi maximum-hőmérsékletet, míg Afrika északi részén "csaknem mindenhol" magasabb volt a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál.