A Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra kéri az embereket, hogy a koronavírus-járvány miatt továbbra is maradjanak elővigyázatosak:

tartsanak távolságot, zárt térben hordják a maszkot, tartsák be a kézmosás és kézfertőtlenítés szabályait, valamint az oltás beadatásának fontosságára is felhívja a figyelmet. A kamara csütörtöki közleménye szerint eddig szerencsénk volt a vírus új, lényegesen fertőzőbb delta-variánsával, de

ne kockáztassunk, mert az itt van közöttünk.

A járványügyi helyzet javulásával a szigorú szabályok lazítását a magyar lakosság jelentős része úgy értelmezte, hogy minden visszatérhet a régi, megszokott kerékvágásba  – írták, hozzátéve: 

korlátozás, ellenőrzés nélkül igénybe vehető tömött éttermeket és bevásárlóközpontokat, megnyitott strandokat és szállodákat, zsúfolt tömegközlekedési eszközöket lehet látni, a maszk pedig szinte mindenhonnan eltűnt, nyoma sincs a védekezésnek.

Fotó: Shutterstock

A kommüniké kihangsúlyozta, a környező országokban ismét fellángolt a járvány, a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a magyarországi átoltottságnak megfelelő helyzetű országokban is gyors terjedés tapasztalható.

A MOK álláspontja szerint elengedhetetlen a megelőzés, hiszen a nemzetközi tapasztalatok alapján még az oltottak sincsenek teljes biztonságban. Bár az oltás nagymértékben csökkenti a komolyabb szövődmények kialakulását, a járvány terjedését csak lassítja, így az oltatlanok továbbra is veszélyben vannak  – hangsúlyozták.

A kamara igyekszik felhívni a figyelmet az oltás beadatásának fontosságára, javasolja a védettségi igazolvány minél szélesebb körű használatát, és a hatékonyabb kontaktkutatást.

A döntéshozókat pedig arra kéri, hogy 

a járvány negyedik hullámának küszöbén minden hatékony eszközt vegyenek igénybe, amellyel ösztönözni lehet a magyar lakosságot az oltás beadatására.

A kamara azt javasolja, tegyék elérhetőbbé az oltást a hátrányosabb helyzetű településeken élőknek is, és létesítsenek mobil oltópontokat a rendezvényeken, ahol lehetőség szerint egydózisú vakcinát alkalmazzanak, és kis ajándékkal jutalmazzák az oltásra érkezőket  – zárul a közlemény a közleményben.

Nem a MOK az egyetlen, amely óvatosságra int.

Csütörtökön Rusvai Miklós kifejtette, hogy napi 200-250 friss fertőzött esetén ismét indokolt lehet a maszkviselés.

A szakember szerint nagyjából még 800 ezer ember immunizálására lenne szükség ahhoz, hogy csökkenteni lehessen az egészségügyre nehezedő nyomást.

A legfrissebb adatok szerint egy beteg meghalt, és újabb 123 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Eddig 
5 693 214 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 502 086-an már a második adag vakcinát is megkapták.