Közélet

Rakétatámadást intéztek a kabuli repülőtér ellen

Mielőtt az utolsó amerikaiak is elhagynák az országot, a kabuli repülőtér az iszlamisták céltáblájává vált.

Öt rakétát fogott el az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszere, melyek a kabuli repülőteret célozták hétfő hajnalban, miközben az amerikaiak igyekeznek a keddi határidőig befejezni az evakuáció folyamatát – tudta meg a Reuters. Egy a hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő azt mondta, a kezdeti jelentések alapján nincsenek amerikai áldozatok, ám ez a későbbiekben változhat. Az afgán média szerint a rakétákat egy járműről indították, és a repülőtéren kívül a főváros más pontjait is érte támadás.

Fotó: Wakil Kohsar / AFP

A repülőtér közelében az Iszlám Állam öngyilkos merénylője csütörtökön hajtott végre 13 amerikai katona és számos afgán civil halálával járó támadást, nehezítve ezzel a nyugati állampolgárok és a veszélyeztetett helyzetben lévő afgánok kimenekítését, melynek határideje a talibánok és az Egyesült Államok megállapodása szerint kedden lejár.

Az evakuáció során az Egyesült Államok és szövetségesei 114 400 embert menekítettek ki az országból, köztük nyugati állampolgárokat és a velük együttműködő afgánokat, de így is emberek tízezrei maradtak az országban, akik különösen nagy veszélyben vannak az iszlamista hatalomátvételt követően.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője nem sokkal később arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták a támadásról, az emberek kimenekítése pedig szakadatlanul folytatódik.

Az elnök megerősítette azt az utasítást a parancsnokoknak, hogy meg kell kettőzni az erőfeszítéseket, hogy minden intézkedést meghozzanak a terepen lévő erőink biztonságának megóvása érdekében

– hangsúlyozta a szóvivő.

afganisztáni evakuálás Afganisztán Kabul kabuli repülőtér
Kapcsolódó cikkek