Közélet

Sikerült megelőzni a katasztrófát a török turistaparadicsomban

A délnyugat-törökországi Muğla tartományban pusztító tűzvész terjedését csak a Kemerköy hőerőmű határában sikerült megállítani. A tűzoltók egész éjjel dolgoztak, a közeli turistaparadicsomot kiürítették.

A török haditengerészet hajóin és autókonvojokban menekültek a turisták a délnyugat-törökországi Orenből, miután a hatóságok elrendelték az égei-tengeri turistaparadicsom kiürítését még szerdán a Haberturk televízió beszámolója szerint. A helyiek és a nyaralók evakuálására azért volt szükség, mert a környéken csaknem tíz napja tomboló tüzeket a szél kelet felé, a közeli Kemerköy hőerőmű felé sodorta.

Fotó: Ali Balli / Anadolu Agency via AFP

Az országban évtizedek óta nem voltak a mostanihoz hasonló pusztítást végző tüzek. A lángok oltását különösen nehézzé teszi a környéken is szokatlannak számító nagy meleg, az alacsony páratartalom, és a folyton változó széljárás. A tüzek csütörtök estig kilenc ember halálát okozták, és felbecsülhetetlen károkat tett a környék élővilágában.

A nyaralók által szintén közkedvelt Burdum városa körül égő tüzek terjedését mostanáig nem sikerült megállítani, de a tűzoltók két napig tartó küzdelem árán feltartóztatták a kelet felé, a Kemerköy erőmű határában égő lángokat. A hőerőmű személyzetét, valamint a környező települések lakosait még szerdán kimenekítették, az erőműben tárolt, különösen robbanásveszélyes hidrogén-tartályokat pedig kiürítették. A tűzoltók csütörtök este sem hagyták még el a helyszínt, folyamatos hűtéssel próbálják megakadályozni, hogy újra lángra kapjon a környék – írja az Anadolu hírügynökség.

Fotó: Ali Balli / Anadolu Agency via AFP

A magánkézben lévő, ligniterőmű turbináiban és fontos elemeiben nem keletkezett kár, de azt egyelőre nem tudják, mikor indulhat újra az energiatermelés a létesítményben – közölte a török energiaügyi miniszter, hozzátéve, hogy az erőmű kulcsfontosságú a régió számára. 

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Törökország legnagyobb tengerparti nyaralóhelyén, Antalya tartomány déli részén is öt helyen égnek az erők és a bozótok. Itt két nagyobb körzetben is evakuáltak mindenkit, de a külügyminiszter, Mevlüt Çavuşoğlu az AP-nek azt nyilatkozta, a helyzet ott javult a szerdaihoz képest.  

 

 

 

havária erdőtüzek antalya Törökország
Kapcsolódó cikkek