Szlovákia soha nem fogja elismerni a Krím illegális bekebelezését – jelentette ki Eduard Heger hétfőn Kijevben, az Krími Platform alakuló ülésén. A kormányfő üdvözölte a platform létrejöttét, és azt ígérte, hogy Szlovákia aktív tagja lesz a tömörülésnek – tudósított az ujszo.com.

Fotó: Ivan Boberszkij

A Krím Ukrajna része... Soha nem fogjuk elismerni az erőszakos határmódosításokat. Soha nem ismerjük el a Krím illegális annektálását, és teljes mértékben támogatjuk Ukrajnának a szuverenitása és a területi integritása visszaszerzésére irányuló, diplomáciai törekvéseit

– szögezte le a szlovák miniszterelnök. Hozzátette: az Oroszország elleni szankciók addig maradnak érvényben, amíg az megszállva tartja a Krímet.

Szlovákián kívül Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország, Románia, Magyarország, Moldávia, Grúzia, Szlovénia, Horvátország, Svédország és Finnország is képviselteti magát az alakuló ülésen. Jelen voltak továbbá a és a GUAM csoportosulás küldöttei is. 

Oroszország nem képviseltette magát a kijevi rendezvényen.

Moszkva 2014 februárjában foglalta el a Krím-félszigetet, majd márciusban egy vitatott népszavazást követően Oroszországhoz csatolta a területet. A népszavazás eredményét sem Ukrajna, sem a nyugati államok nem ismerték el.