Egy évvel az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elleni tömegtüntetések kezdete után Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető kizárta az újabb megmozdulásokat, arra hivatkozva, hogy azok túl nagy árat követelnének.

Cihanouszkaja hangsúlyozta: a tiltakozók évekre rács mögé kerülhetnének. Az ellenzéki politikus szerint továbbra is mobilizálni kell a társadalmat, de anélkül, hogy az embereknek az utcára kellene vonulniuk.

Az emberek biztonságának kell az első helyen állnia

– húzta alá Cihanouszkaja, aki emigrációban él Litvániában.

A megmozdulások éppen elég áldozatot és összetört életet követeltek

– tette hozzá.

Szvjatlana Cihanouszkaja
Fotó: AFP

Az ellenzéki vezető rámutatott: nem ért véget a tiltakozás, az utcai tüntetések a mozgalomnak csak egy szeletét jelentik. A politikus erősségként könyvelte el, hogy a fehéroroszok a nehézségek ellenére sem adták fel, és a nemzetközi közösséget is sikerült mozgósítani.

Fehéroroszországban hónapokon át rendszeresen tömegek vonultak utcára, miután a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával megnyerte a tavalyi elnökválasztást. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, és Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelöltet ismerte el győztesnek. A megmozdulásokat a biztonsági erők brutálisan leverték. Emberi jogi aktivisták szerint több mint hatszáz politikai fogoly ül fehérorosz börtönökben. A tiltakozók elleni fellépést a nyugati országok jelentős része elítélte, s közölte azt is, hogy nem ismerik el a választás eredményét.