Az 5-11 éves gyermekeknél is hatásos az amerikai Pfizer és a német BioNTech által közösen kifejlesztett vakcina – közölte hétfőn a Pfizer. Az Egyesült Államok kérvényezni fogja a Comirnaty engedélyezését erre a korosztályra, ami kulcsfontosságú lépés lehet a fiatalok oltását illetően – írja az AP News.

A Comirnaty jelenleg 12 évnél idősebb személy számára adható be. Az iskola megkezdése miatt azonban a fertőzőképesebb delta variáns rohamosan terjed a diákok körében, ezért számos szülő várja a lehetőséget, hogy beolthassa gyermekét.

Fotó: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket / Getty Images

Az általános iskolás gyermekeknek egy átlagos oltóanyag tartalmának harmadát adták be a tesztelés során, és arra az eredményre jutottak, hogy a második adag után az 5 és 11 év közötti gyerekeknél ugyanolyan erős immunválaszt váltott ki a vakcina, mint a tinédzsereknél és a fiatal felnőtteknél

– mondta Dr. Bill Gruber, a Pfizer alelnöke a 2268 óvodás és általános iskolás korú gyerek körében végzett tesztelésről.

Az oltás biztonságosnak bizonyult, kevés mellékhatást – mint például láz, karfájás – tapasztaltak.

Gruber hozzátette, hogy szeptember végéig benyújtják a kérvényt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelethez (FDA), hogy a Comirnatyt alkalmazhassák a korcsoportban, majd ezt követően a brit és az uniós szabályozókhoz is kérelemért folyamodnak.

Peter Marks, az FDA vezetője a hónap elején azt mondta, hogy a felügyelet remélhetőleg heteken belül döntést hozhat az 5 és 11 éves gyermekek oltását illetően.

Az FDA szerint a tanulmány nem elég széleskörű ahhoz, hogy kimutassa az olyan ritka mellékhatásokat, mint például a szívizomgyulladás, amely csekély esetben előfordul a második adag után, főleg fiatal férfiaknál.

A felügyelet úgy látja, hogy a gyermekgyógyászati vizsgálatoknak elég széleskörűnek kell lenniük ahhoz, hogy kizárják a nagyobb kockázatot.

Gruber hangsúlyozta: mindenkit gondosan ellenőrizni fognak.

Bár a gyermekeknél kisebb a koronavírus miatti súlyos megbetegedés, vagy halálozás kockázata, az Egyesült Államokban ötmillió gyerek tesztje lett pozitív és 460-an hunytak el a vírus miatt. A delta variáns megjelenése a gyermekek körében is megnövelte a fertőzésszámot.

Számos nyugati országban zajlik már a 12 évnél idősebb gyermekek oltása, a 12 év alattiak azonban eddig nem kaptak oltást, mivel várták a hivatalos teszteredményeket, amely megállapítja a megfelelő dózist.

Vannak olyan országok, amelyek nem tétlenkednek. Kubában a múlt héttől saját gyártású vakcinájával oltják a 2 évnél idősebb gyerekeket, valamint 3 éves kortól két kínai gyártású vakcinát is használnak.

A másik amerikai vakcinagyártó, a Moderna is felméréseket végez az általános iskolás gyermekek korában. Továbbá mind a Pfizer, mind a Moderna azon dolgozik, hogy már 6 hónapos kortól beadható legyen a koronavírus elleni oltás. Eredmények az év végén várhatók.