Szeparatista lázadók szeptemberben két bombatámadást is végrehajtottak Kamerunban, amely során 15 katonát és több civilt megöltek – közölte a közép-afrikai ország kormánya. 

A merényletek tovább eszkalálták a 2017-ben kipattant, azóta mintegy háromezer halálos áldozatot követelő etnikai konfliktust.

A Reuters beszámolója emlékeztet, hogy a fegyveres felkelők egyre véresebb akciói miatt szinte teljesen leállt a mezőgazdasági termelés Kamerun nyugati felében, ahol az angol ajkú kisebbség egy szakadár államot akar létrehozni, Ambazónia néven. Az olajban és kávéban gazdag északnyugati régióban drasztikusan visszaesett a termelés, a Cameroon Tea Estate (CTE) és a Ndawara Tea Estate (NTE) pedig a hét közepén közölte: nem tudja garantálni dolgozói biztonságát, ezért bezárja az ültetvényeit.

Fotó:  ALEXIS HUGUET / AFP

A kameruni milliárdos, Baba Amadou Danpullo tulajdonában álló ültetvények munkásai ellen mára mindennaposakká váltak a fegyveres támadások, a lázadók az idei, becslések szerint 8000 tonnányi, főként exportra szánt termés mintegy 15 százalékát megsemmisítették. A CTE és az NTE együttesen mintegy harmincezer embernek ad állandó munkát, és több ezer idénymunkást alkalmaz minden évben. 

Ennél is nagyobb érvágás azonban a kameruni gazdaság számára, hogy az ország délnyugati felében aktív Cameroon Development Corporation (CDC), amely nemrég még mintegy hatvanezer embert alkalmazott, kénytelen volt az állománya jelentős részét szélnek ereszteni, miután a biztonsági kockázatok miatt drasztikusan lecsökkent a termelése. Hasonló lépésre kényszerült az ország egyik legnagyobb pálmaolaj készítője is, amely dolgozói 60 százalékát kényszerült elküldeni szeptember eleje óta. 

A leépítésekről, ültetvény és gyárbezárásokról szóló bejelentések nem is érkezhetnének rosszabb pillanatban. A kameruni kormány ugyanis épp a hónap elején indított nagyszabású reklámkampányt, hogy a nemzetközi befektetéseket ösztönözze az országban, abban a reményben, hogy az évek óta húzódó gazdasági válságból a friss tőke segítségével kilavírozhasson végre.

A kifinomultabb fegyverek használata paradigmaváltás a harcokban – áll a védelmi minisztérium közleményében. Kamerun azt feltételezi, hogy

a szakadárok külföldről, erőszakos fundamentalista csoportoktól szerzik be a fegyvereket. Kamerun nyugatról Nigériával határos, és olyan radikális szervezeteknek ad otthont, mint az iszlamista Boko Haram. 

A fegyveres csoportok közül egyelőre senki sem kommentálta a merényleteket.