A fel kellene gyorsítani a szén kivezetésére tett lépéseit az ausztrál kormánynak Selwin Hart, az ENSZ klímaügyi különleges tanácsadójának vasárnapi szavai szerint – írja a Reuters.

Fotó: Brook Mitchell

A széntüzelésű erőműveken alapuló ausztrál gazdaságnak köszönhetően a kontinensnyi országban az egyik legmagasabb az egy főre jutó széndioxid kibocsátás és a 2050-es nettó zéró kibocsátás elérését veszélyeztetik az új  miniszterelnök-helyettes szavai is, aki szerint a kibocsátás erőteljesebb csökkentése munkahelyek elvesztésével járna. Ausztráliában az áramtermelés több mint a fele széntüzelésű erőművekből származik.

Az ország canberrai nemzeti egyetemén előadást tartó Hart azt is elmondta, hogy megérti, hogy mekkora szerepet játszottak a fosszilis tüzelőanyagok az ország gazdaságában, még ha csupán a munkások 2 százalékát is alkalmazza a bányászat. Ám elengedhetetlen egy szélesebb, őszintébb és racionálisabb vita arról, hogy mik állnak Ausztrália érdekében.

Az ENSZ szerint az OECD – melynek Ausztrália is tagja – országaiban ki kellene vezetni a szén használatát 2030-ig. A G20 találkozón júliusban az országok energia és környezetvédelmi miniszterei sikertelenül jártak a szén 2025-ös kivezetésével kapcsolatban, azonban egyes szakértők szerint van esély az előrelépésre a novemberi, Glasgowban megtartandó klímaügyi konferencián.

Az országot vezető Scott Morrison miniszterelnök szerint az országa rálépett a nettó zéró kibocsátás útjára, ám időpontot annak elérésére nem határozott meg, ugyanakkor a 2030-as kibocsátási célok felülvizsgálatát ígérte a glasgowi találkozó előtt.

Hart szerint Ausztráliának meg kellene hallania az idők szavát, hiszen ha a szenet nem sikerül gyorsan kivezetni, akkor a klímaváltozás által a mezőgazdaságtól a turizmuson át a szolgáltató szektorig okozott károk messze felülmúlják a szénbányászaton elérhető nyereséget.