Minden mutatójában javított a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education (THE) rangsorában, így bekerült a világ 300 legjobb felsőoktatási intézménye közé. Ezzel a hazai egyetemek között a legelőkelőbb helyezést érte el, és a második legtöbbet előrelépő európai felsőoktatási intézmény a top 500-ban szereplők között – közölte az egyetem csütörtökön.

A Semmelweis Egyetem a tavalyi 426. helyezés után 149 helyet lépett előre a Times Higher Education most megjelent legfrissebb világrangsorában (THE World University Ranking), így a tavalyi 401–500. közötti tartomány helyett most a 250–300. pozíció között szerepel.

Fotó: Jászai Csaba/MTI

Merkely Béla rektor hangsúlyozta:

Az európai egyetemek közül a második legtöbbet előrelépőként szerepel a Semmelweis Egyetem a top 500-ban lévő intézmények között. Ez megerősíti, hogy a megfogalmazott ambiciózus célok mentén jó irányban halad a fejlődése, köszönhetően az egyetemi polgárok kiemelkedő teljesítményének.

Az egyetem minden fő mutatójában javítani tudott, legnagyobb mértékben az oktatás indikátora emelkedett, de három területen is – az oktatás, idézettség és nemzetköziesség – a rangsorban szereplő egyetemek legjobb 25 százalékába tartozik.

A közlemény szerint összesen 11 hazai egyetem került fel a listára, a Semmelweis a legelőkelőbb helyen jegyzett hazai intézmény, az első ezerbe bekerültek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 601–800., a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem a 801–1000 helyen szerepel a rangsorban.

A világrangsor készítői hagyományosan öt terület mutatói alapján mérik az intézményeket, ezek az oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. Az összesített rangsor élén az Oxford, a California Institute of Technology, a Harvard és a Stanford Egyetem szerepel.