A debreceni MODEM következő kiállításán szereplő csaknem száz műtárgy kétharmada külföldről érkezik, a többi között a párizsi Georges Pompidou Központból, a bécsi Modern Művészeti Múzeumból és a Belvedere-ből, valamint a Nantes-i Szépművészeti Múzeumból. Továbbá hat magyar kollekcióból, múzeumból lesznek láthatók alkotások, köztük a budapesti Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria is kölcsönöz.

Forrás: Bertran Prévost

Olyan világhírű művészek képei és szobrai is láthatók lesznek, mint Vaszilij Kandinszkij, Jean Hélion, Alexander Calder, Auguste Herbin, Frantisek Kupka, vagy Jean Arp. A tárlat elsőként reprezentálja itthon a világhírű magyarok, köztük Moholy-Nagy László, Réth Alfréd vagy Beöthy István és hazánkban is jól ismert avantgárd alkotók – mint Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc – munkásságát a párizsi Abstraction-Création közegében, vagyis a magyar művészeket nemzetközi alkotókként láttatja. 

A világon elismert és neves társaság a későbbi absztrakt körök mintaadójává vált, például az Egyesült Államokban is. A társaság sok szempontból mintaadó és progresszív volt, például úgy akarták finanszírozni művészi tevékenységüket, hogy megtanultak tőzsdézni. A legfontosabb korai absztrakt művészek életében egytől egyig jelentős állomás és csúcskorszak az Abstraction-Créationhoz köthető munkásságuk, s most ebből láthatunk kulcsműveket, amelyek mindegyike kiemelkedő kulturális jelentőségű.

A műveknek egy része nemhogy Magyarországon, de a kelet-közép-európai régióban sem szerepelt még soha.

A kiállítás a korszellem bemutatása végett eredeti André Kertész-, Brassaï- és Moholy-Nagy László-fotókon keresztül reprezentálja a kort. 

A New York-i MoMA, majd a párizsi Modern Művészetek Múzeuma Abstraction-Création-kiállításai után csaknem ötven év elteltével ez lesz az első nagyszabású tárlat a témában, amely egészen új kutatási eredményeket tár fel, mivel egy magyar művészettörténész többéves külföldi, nemzetközi témában végzett, elismert kutatásán alapul. A kiállítás kurátora és a projektmenedzsere Mészáros Flóra művészettörténész, aki a témában doktorált a párizsi Sorbonne-on. Másfél évtizedes újító kutatási eredményeit és a MODEM-mel közösen végzett hároméves szervezőmunkáját összegzi ez a bemutató, amely egyben az első az új igazgató, Vizi Katalin vezetése alatt. A tárlat extra szenzációja, hogy több neves intézmény (köztük a Georges Pompidou Központ) művének restaurálását, keretezését is magára vállalta a MODEM. 

A nagyszabású nemzetközi anyagot igényes katalógus kíséri nemzetközileg elismert művészettörténészek tanulmányaival. A tárlat 2022. január 30-ig várja az érdeklődőket Debrecenben.